Câți români știu oare că, cel mai important dramaturg roman, I.L. Caragiale a locuit vreme de un an lângă Gara Buzău?
În cartea sa, „Caragiale, comersant la Buzău”, Nicolae Peneş pune cap la cap extrase din lucrări ale unor scriitori sau din articole de presă, pentru a creiona cât mai fidel perioada de ședere la Buzău, a marelui scriitor.
În periplul său pe meleaguri buzoiene, între noiembrie 1894 şi noiembrie 1895, I.L. Caragiale a locuit in apropierea Gării Buzău, într-o clădire considerată ani de zile anostă, cu doar un singur nivel.
În clădire a funcționat un restaurant, o covrigărie, iar la un moment dat chiar și un mini-magazin.
Aici Caragiale deținea în chirie trei odăi şi o bucătărie, celelalte camere fiind ocupate de proprietarul clădirii, al cărui fiu, Paul Heinrich, un adolescent de cincisprezece ani, îşi amintea de autorul „Scrisorii Pierdute”: ”la restaurantul din gară se ducea mai rar, mai mult pentru a se întâlni cu prietenii sau cunoscuții. Era bun la suflet, vesel şi foarte apropiat de copiii din cartierul Gării, fiind văzut deseori înconjurat de ei, povestindu-le sau făcându-le jucării”.
„Ne place să credem că toţi cei care vor vizita acest restaurant vor rămâne mulțumiți, nu numai de excelentele preparate pe care oricând le poţi găsi acolo, dar şi de fericita ocaziune de a fi în contact cu neîntrecutul autor al pieselor ,,O scrisoare pierdută”, ,,O noapte furtunoasă”, ,,Năpasta”, ,,D-ale carnavalului”. Mai înainte de orice, cât de preţios, lupta pentru existență”, scria ziarul “Liberalul” în numărul din 8 noiembrie 1894, referindu-se-se la clădirea de lângă gara din Buzau.
Astăzi, clădirea in care Nenea Iancu și-a petrecut un an din viața, a fost renovată într-un stil modern, fiind transformata într-un, Optica Medicala, loc în care fiecare buzoian își dorește să ajungă.
Cei care doresc să-și schimbe sau să-și repare ochelarii, o pot face exact în imobilul in care a locuit timp de un an, marele dramaturg, I.L.Caragiale.
Cu siguranță cel mai mare dramaturg român, ar avea doar cuvinte de laudă, la adresa celor care se îngrijesc acum de casa sa de suflet, de lângă Gara Buzău.