joi, 22 februarie, 2024

VIDEO Amintiri din Epoca de Aur. Cum a devenit Nicu Ceauşescu aviator în numai 6 luni, la școala militară de la Boboc

VIDEO Amintiri din Epoca de Aur. Cum a devenit Nicu Ceauşescu aviator în numai 6 luni, la școala militară de la Boboc

Facebook
Twitter
Email

Numele lui Nicu Ceauşescu este dăltuit pe placa de marmură de la intrarea în Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Boboc, în dreptul şefului de promoţie din 1976. Este indiciul că fiul cel mic al dictatorului Nicolae Ceauşescu a fost elev al şcolii de aviaţie, în urmă cu 40 de ani.

Memoria colectivă l-a reţinut pe Nicu Ceauşescu drept întruchiparea copilului de bani gata, a iresponsabilului, a afemeiatului. Asta, urmare a numeroaselor legende care s-au ţesut în jurul fiului cel mic al dictatorilor Nicolae şi Elena Ceauşescu.

Mulţi dintre cei care l-au cunoscut spun însă că multe dintre ”însuşirile” căpătate de ”beizadeaua” soţilor Ceauşescu sunt exagerate.

Unul dintre cei care spun că i-au descoperit lui Nicu Ceauşescu latura pozitivă este fostul pilot de aviaţie, colonelul în rezervă Marcel Smoleanu, pilot al Bazei aeriene Boboc în perioada în care ”prinţişorul” urma cursurile de pilotaj ale Şcolii de Aviaţie.

”În 1976 circula o legendă precum că a terminat facultatea în Anglia şi că regina i-ar fi făcut cadou un avion de mici dimensiuni. Ar fi venit cu el în ţară. După ce terminase facultatea, l-a chemat ministrul apărării să-l întrebe, pentru că îi venise sorocul să facă armata cu termen redus, unde vrea să meargă în armată. El a zis că la Boboc, pentru că vrea să ia şi brevetul de pilot. Şi aşa ne-am trezit cu Nicu Ceauşescu la unitate”, povesteşte Marcel Smoleanu.

Nicu Ceauşescu avea 25 de ani când a ales să facă armata la Baza aeriană Boboc. La originea deciziei de a ajunge pilot, conform unei legende, ar fi fost şi ambiţia de a-şi întrece fratele mai mare, Valentin, care făcuse armata la Transmisiuni.

Responsabilitatea de a-i asigura transferul şi integrarea în unitatea buzoiană i-a revenit generalul Aurel Niculescu, comandantul Aviaţiei Militare. În ziua sosirii lui Nicu Ceauşescu, a fost zarvă mare în baza aeriană din judeţul Buzău. Au venit în unitate, cu ocazia sosirii mezinului familiei Ceauşescu, ministrul apărării naţionale, generalul Aurel Niculescu şi primul secretar al judeţului Buzău, Tudor Postelnicu.

”Înainte s-au făcut pregătiri, să avem grijă ce vorbim, unde vorbim. Secretarul comitetului de partid i-a spus personal comandantului unităţii de aviaţie: Burlacule, după ce pleacă tovarăşul, tu nu ai să mai rămâi aici. Asta este clar. Ori ajungi să te promovez, ori dau cu tine de pământ. Vezi cum iese treaba în astea şase luni de zile”, povesteşte Marcel Smoleanu.

VEZI VIDEO mai jos cu colonelul în rezervă Marcel Smoleanu

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.