duminică, 21 aprilie, 2024

VIDEO UNICEF sprijină comunitatea din Cilibia să lupte împotriva abandonului școlar. Iată care sunt rezultatele

VIDEO UNICEF sprijină comunitatea din Cilibia să lupte împotriva abandonului școlar. Iată care sunt rezultatele

Facebook
Twitter
Email

Autoritățile comunei buzoiene Cilibia au descoperit armele cu care să lupte eficient împotriva abandonului și absenteismului școlar în rândul populației sărace. De trei ani, școala din localitate este parte a unui proiect UNICEF, prin care autoritățile, dascălii și părinții copiilor sunt ajutați atât cu sfaturi cât și cu material didactic. Evoluția a fost surprinzătoare! Dacă în 2010, abandonau cursurile 16 elevi, anul trecut numai unul a părăsit băncile clasei. Comuna Cilibia are o însemnată comunitate de rromi, unde principala sursă de venit este confecționarea cărămizilor din lut ars. Până de curând, multe dintre familii își țineau micuții pe lângă cuptoarele de ceramică, pentru a ajuta la muncă. Școala era pe planul doi.

De câțiva ani, însă, nu există nicio familie care să nu aibă măcar un copil la școală sau la grădiniță. Școala a devenit mai atractivă, după ce autoritățile locale au intrat în parteneriat cu UNICEF România într-un proiect de prevenire a abandonului și absenteismului şcolar. Pe lângă sprijinul oferit până acum școlii sub formă de rechizite și material didactic, specialiștii UNICEF au dat și sfaturi celor implicați în educație, la ni9vel local.

”La nivelul școlii am avut formări pe care le-am făcut cu cadrele didactice în așa fel încât să adapteze materia predată, să fie pe înțelesul copiilor Tot la nivelul școlii am încercat să creăm o conexiune mai strânsă, un parteneriat real între părinți și școală, mai ales cu părinții copiilor cu risc de abandon sau cu performanțe scăzute la învățătură”, declară Luminița Costache, specialist în educație UNICEF România.

Pentru a vedea rezultatele campaniei împotriva abandonului și absenteismului școlar, conducerea UNICEF România a vizitat joi dimineață școala din Cilibia. Promotorii proiectului au stat de vorbă atât cu cadrele didactice, cât și cu micuții. UNICEF România a lansat campania ”Hai la Şcoală!” în mai 2010, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale. În anul școlar 2012 – 2013, proiectul a fost aplicat unui număr de 93 unități de învățământ din 33 de judeţe.

”Aducem împreună toți specialiștii care lucrează cu copiii, de la primărie, asistenți sociali, medici, mediatori școlari și îi facem să lucreze împreună. În plus, oferim consiliere profesorilor din școală și oferim cursuri de educație parentală părinților, astfel încât ei să fie cât mai implicați în viața copiilor și să înțeleagă rolul educației”, spune Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.

Potrivit datelor furnizate de UNICEF, la începutul proiectului, media ratei de abandon în cele 93 de şcoli selectate era de peste 5,7%. Ulterior, rata abandonului în aceste şcoli a scăzut la 3,4 %. Dacă sunt excluşi elevii înscrişi, dar care nu au frecventat deloc şcoala anul acesta, şcolile au o rată medie de abandon de 1,5%, foarte apropiată de media înregistrată la nivel naţional.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.

Actualitate

Împrumutul rapid: Când timpul este esential

În lumea finanțelor personale, un împrumut rapid poate oferi soluții rapide și eficiente dacă te confrunți cu probleme financiare urgente sau imprevizibile. Asemenea unui buton