VIDEO Elevii și dascălii Școlii Poșta Câlnău au găsit lacătul pe poarta școlii. Decizia aparține Primăriei

A fost haos la redeschiderea școlilor după atâtea luni de scenariu roșu nu numai la capitolul distanțare socială. Entuziasmul părinților și elevilor școlii gimnaziale din Poșta Câlnău, județul Buzău, a pălit brusc, la intrare în unitatea de învățământ după ce au găsit lacătul pe poarta școlii.

Unii dintre părinții care s-au adunat luni pe trotuarul din fața școlii susțin că nu au fost anunțați deloc despre decizia primăriei de a ține școala închisă, iar alții recunosc că au primit un mesaj în acest sens, însă extrem de târziu, dimineață.

”Dacă guvernul a dat voie să se deschidă școala, de ce la noi nu? Nu se poate așa ceva!”, spun părinții revoltați.

Abia diminață a început să circule o notificare cum că, duminică seara, administratorul școlii a pus lacătul la poartă, la cererea primăriei.

”S-a trezit cea mică, am îmbrăcat-o și după aceea am văzut mesajul că nu se învață. Au pierdut destul stând acasă.În sfârșit, s-a dat drumul, iar noi stăm acasă”, spune o mămică.

”Copilul meu este în mașină. Nu am știut nimic, trebuia să fie poarta deschisă și acum îl țin pe cel mic în mașină. Își bat joc de copiii acestei comune. Nu am fost anunțați prin niciun mijloc de informare”, declară mama unui elev.

Un grup de părinți a mers la primărie să îi ceară primarului socoteală. Aceștia au aflat că școala recent modernizată rămâne închisă deoarece nu a obținut procesul verbal de recepție de la Inspectoratul de Stat în Construcții.

”Eu le-am spus (directorilor n.r.) că nu putem desfășura fizic ore. Inspectorul școlar a insistat că putem. La ora 7.30, doamna învățător a postat că orele se fac online. Am comunicat inspectoului școlar șef că orele nu se fac fizic, numai că dumnealui a încurajat, ca să facă circ”, le-a spus primarul Sorin Munteanu părinților revoltați.

După ce primarul din Poșta Câlnău a aflat că riscă amenzi pentru lipsa certificatului de recepție la școala cu 320 de copii, a decis să lase unitatea cu lacătul pe ea până va face rost de bani să ceară toate avizele de funcționare.

”Copiii vor merge astăzi în sistem online, urmând ca de mâine să stabilim și să organizăm modul de desfășurare a cursurilor de la această de la această unitate”, a declarat Ionel Meiroșu, șef IȘJ Buzău.

Cei peste 300 de copii din Școala Poșta Câlnău învață în continuare online, câteva zile, până când vor fi relocați școlilor din celelalte sate, unde vor ajunge cu microbuzul școlar.

Inspectoratul de Stat în Construcții a făcut control în noiembrie 2020 la școala gimnazială Poșta Câlnău și a descoperit că, după renovarea de anul trecut, unitatea a funcționat fără o recepție prealabilă circa trei săptămâni, până a intrat în sistem online.

De atunci, primăria trebuia să prevadă bani din bugetul local pentru a plăti Inspectoratul de Stat în Construcții să asiste la recepția lucrării, însă autoritățile locale nu au deocamdată această sumă, care se ridică la 16.000 de lei.

Fii Reporter

Tablouri canvas personalizate - Livrare Gratuita in Buzau