vineri, 12 iulie, 2024

VIDEO Copiii transferați din Spania și Italia,debusolați de mirajul occidentului!Au ajuns la școlile din Buzău aproape analfabeți

VIDEO Copiii transferați din Spania și Italia,debusolați de mirajul occidentului!Au ajuns la școlile din Buzău aproape analfabeți

Facebook
Twitter
Email

Din ce în ce mai multe familii de români plecate peste hotare își înscriu copiii la școli din țară.Din acest an școlar, un număr de 73 de copii care au început școala în țări precum Italia sau Spania continuă studiile în unități de învățământ din județul Buzău. Dascălii au de muncit dublu cu micuții ”stranierilor”, întrucât aceștia au venit cu decalaje mari în ceea ce privește cunoștințele acumulate la clasă. Școala George Emil Palade are patru copii transferați de la școli din străinătate. La clasa a patra sunt două fetițe, Alexandra și Andreea, care încearcă de câteva săptămâni să se adapteze noilor cerințe de la ore. Le este foarte greu, deoarece au dat de materii mult mai grele decât cele pe care le-au lăsat în străinătate.”Acești copii, dacă lucrează în ritmul meu, așa mai intensiv, vor face față să cunoască elementarul problemei, nu neapărat să fie perceputîă ca un elev de olimpiadă”. a declarat Maria Minea – profesor învățător

La o simplă dictare a învățătoarei, Alexandra Doroican, o fetiță sosită din Italia, dovedește cât de greu se poate desprinde de obiceiurile căpătate în școala de unde provine.După ce a învățat doi ani în Italia, Alexandra este nevoită să o ia de la capăt cu lecții de citire, ca atunci când a fost bobocel.

La fel de greu se adaptează și Andreea Cârstea, care a revenit în România după mulți ani petrecuți în Spania.„Mama mea nu lucra acolo, nu aveam de lucru și câștiga puțin. Am zis să venim aici și să râmână doar tatăl meu, cu bunicii. Dacă rămâneam în Spania să fac și liceul și toate clasele acolo, după ce veneam aici îmi era mai greu.În Spania se lucra mai mult și se făcea o pauză. Aici nu se lucrează atât de mult ca în Spania, la clasă iar lucrurile sunt mai grele.”a declarat Andreea Cârstea – elevă.

Psihopedagogii avertizează că foarte mulţi dintre copiii care se reîntorc în țară, după o perioadă mai lungă de şedere în peste hotare, sunt vulnerabili din punct de vedere afectiv.” Un studiu privind remigrația copiilor susține că există un procent de 30 la sută dintre copiii care au remigrat suferă tulburări de atenție, de adaptare comportamentale și lingvistice uneori.  Există un fenomen de aculturație care se manifestă la persoanele care ajung peste hotare. În general preiau din modelele culturale respective și tocmai această pendulare între modelele de acasă și cele din străinătate dezvoltă aceste tulburări emoționale, spunem noi, în unele cazuri  grave.” spune Dan Pâslaru – psiholog.

Potrivit Inspectoratului Școlar al județului, un număr de 73 de copii sunt în situația Andreei și Alexandrei, la nivelul județului Buzău.”Venirea lor este determinată evident de reîntoarcerea părinților care nu mai au un loc de muncă și nu mai au mijloace de întreținere. Este un aflux mai mare de elevi care se întorc și care sunt primiți la școală ca elevi audienți, ăsta este termenul.  Noi facem un dosar pentru fiecare de echivalare a actelor de studii, dosarul s-a trimis la Minister, unde sunt oameni pricepuți în materie și după ce primim echivalările de la Minister ei vor fi trecuți în catalog. Deocamdată nu sunt trecuți în catalog, ci li se pun note sau calificative în caietele profesorilor” a declarat Gheorghe Enache – inspector IȘJ Buzău .

Reprezentanții Inspectoratului Școlar spun că foarte important în sprijinirea copiilor veniţi din Italia sau Spania este lucrul suplimentar la ore, mai ales la cele de Limba Română.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.