Școlile își mută orele de istorie printre artefactele expuse la muzeu. Proiectul este în derulare la Buzău

Proiect inedit la Buzău: toți profesorii de istorie din județ își pot desfășura orele de curs în sălile de expoziție ale Muzeului Județean. Este primul muzeu din țară care se pune la dispoziția elevilor pentru astfel de activități. Elevii sunt captivați de orele desfășurate aici și pun tot felul de întrebări legate de exponatele lângă care învață.

Elevii din clasa a V-a de la Școala din localitatea Costești au avut parte deja de o altfel de lecție.

Copiii au ieșit din sala de clasă și au făcut ora de istorie la Muzeul Județean Buzău. Cum lecția era despre geto-daci, ora a avut loc în preajma unor exponate din acea vreme.

„Lecția a fost interesantă, atractivă pentru ei, într-un cadru diferit de cel al școlii cu care ei sunt obișnuiți. Pentru ei a fost o noutate deoarece unii au ajuns pentru prima dată la muzeu, au văzut pe viu aceste exponate și cred că am putut astfel să le captez atenția”, a declarat Oana Dragomir, profesor de istorie.

La lecție a asistat și un muzeograf, care a răspuns la toate întrebările elevilor și a încercat să le satisfacă orice curiozitate.

„A fost prima experiență de acest fel de când lucrez eu la muzeu, și fac patru ani în curând. A fost o experiență interesantă, copiii sunt foarte isteți, bine pregătiți. Mi-au pus întrebări legate despre ceea ce le-am arătat când am fost cu muzeul mobil la ei, dar și aspecte privitoare la lecția de azi, despre daci, despre geți”, a declarat Daniel Drîmbu, muzeograf.

Elevii au fost extrem de curioși să afle cât mai multe lucruri despre geto-daci și au putut vedea obiecte din acea perioadă.

„Mi-a plăcut cum ne-a explicat doamna profesoară. Am aflat de unde provine numele strămoșilor noștri, am văzut cum își făceau dacii mâncarea în vase de lut, am văzut multe unelte”, ne-a spus Mihaela Nae, elevă.

Ideea organizării acestor lecții în cadrul Muzeului a fost discutată cu toți profesorii de istorie din județ, care au asaltat muzeul cu solicitări.

Muzeul Județean Buzău are expoziții permanente care acoperă toate perioadele istoriei, de la epoca fierului până în evul mediu. Iar aceste expoziții pot deveni săli de clasă pentru elevi atunci când vor studia aceste lecții.