Protest al părinților din Pătârlagele față de restrângerea activității liceului din localitate

După ce au aflat despre decizia Inspectoratului Şcolar de a tăia o clasă de la Liceul ”Radu Vlădescu”, mai mulți părinţi şi profesori din orașul Pătârlagele au făcut un memoriu pe care l-au depus la Ministerul Educaţiei şi speră că se va reveni asupra deciziei şi va rămâne în continuare acelaşi număr de clase.

Decizia de a se tăia o clasă de la Liceul Teoretic ”Radu Vlădescu” a produs această nemulţumire şi se consideră că măsura a fost impusă nejustificat. ”Asistăm la o formă de nedreptate socială a cărei victime sunt copiii care au avut «şansa» a se naşte în astfel de comunităţi mărginaşe. Să ne amintim că, nu de mult, a fost închis Spitalul Orăşenesc Pătârlagele şi nimeni nu poate spune câte vieţi puteau fi salvate. Să înţelegem că urmează «pas cu pas» închiderea liceului teoretic?! Va răspunde cineva de schimbarea unor destine …?!”, se arată în memoriul trimis către IŞJ şi către Ministerul Educaţiei după reducerea numărului de clase de la 4 la 3, la Liceul Teoretic „Radu Vlădescu” din Pătârlagele.

Decizia pare cu atât mai greu de înţeles în rândul dascălilor şi a părinţilor, cu cât se pare că rezultatele elevilor la învăţătură sunt foarte bune. Demersul lor este susținut de consilierul județean PSD, Doru Muzgoci, care vorbeşte despre promovabilitate de 90 la sută la examenul de Bacalaureat şi despre absolvenţi ai liceului care fac performanţă în locurile de muncă din străinătate.

Conducerea IŞJ Buzău spune că decizia reducerii numărului de clase de liceu este una adoptată la nivel naţional, dovadă că şi la liceele din municipiu s-a redus câte o clasă. Mai mult, oficialii din învăţământul buzoian pun protestele de la Pătârlagele pe seama unor interese politice.

„Studiile demografice realizate la nivelul întregii ţări, deci şi la Buzău, au arătat că avem mai puţin cu 300 de elevi la clasa a VIII-a, astfel încât trebuie redus numărul de clase de a IX-a. De aceea s-a redus numărul de clase în multe licee, inclusiv la Colegiul Hasdeu şi Colegiul Eminescu. Vă asigur că nu vor rămâne pe dinafară copiii din zona Pătârlagele. Gândiţi-vă că în zonă nu există doar Liceul «Radu Vlădescu»; mai există şi un liceu tehnologic, plus Liceul din Nehoiu. Toată povestea asta este creată de domnul Muzgoci de la Nehoiu (n.r., consilierul judeţean PSD de la Nehoiu, Doru Muzgoci), care vrea să transforme totul într-o luptă cu interese politice”, a declarat inspectorul şcolar general Florina Stoian.

Profesorii din zonă contestă datele care au stat la baza deciziei de a desfiinţa o clasă de liceu şi cer Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SÎP) Buzău să le susţină demersurile. Mai exact, părinţi şi profesori din Pătârlagele consideră că numărul elevilor de clasa a VIII-a nu a scăzut atât de mult încât să se impună reducerea claselor la Liceul „Radu Vlădescu”.