luni, 26 februarie, 2024

Primul pelerinaj de Bobotează la care participă un arhiepiscop al Buzăului

Primul pelerinaj de Bobotează la care participă un arhiepiscop al Buzăului

Facebook
Twitter
Email

A devenit o tradiție ca, de Bobotează, Catedrala Municipală „Sfântul Sava” să organizeze o procesiune religioasă al cărei punct culminant este sfinţirea apelor Buzăului şi aruncarea crucii în râu. Luni, la ora 12,00, este programată plecarea în pelerinaj, din faţa Bisericuţei Copiilor, la care va participa şi Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înalt-Preasfinţitul Ciprian. La oficierea ceremonialului religios şi la sfinţirea apei vor participa slujitori ai Bisericii Ortodoxe, enoriaşi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.

Un moment important va fi aruncarea crucii în apele singurului râu sfânt al țării, pentru a fi recuperată de unul dintre curajoşii care se vor încumeta să intre în apă. Se spune că cine aduce crucea la mal va fi ferit tot anul de rele, va fi sănătos tun și va avea noroc.

Canoanele Bisericii menționează că în Ajunul Bobotezei se ajunează total iar a doua zi se ia agheasma pe nemâncate.

Pentru cei care nu pot ține post total, alimentele obișnuite de post în această zi sunt grâul fiert, îndulcit cu miere și amestecat cu miez de nucă, plăcintele umplute cu varză sau cu ceapă și prunele fierte. Postul este ținut în vederea pregătirii credincioșilor înaintea gustării Agheasmei Mari — pregătite în ziua de Bobotează — când sunt sfințite și reînnoite apele.

În tradiția populară se crede că persoanele care țin în această zi post negru vor fi sănătoși și lipsiți de necazuri în noul an și că fetele nemăritate se vor căsători. Se mai crede că Ajunul Bobotezei este un timp ritual favorabil farmecelor și descântecelor, observațiilor meteorologice, legatului pomilor și proorocirii viitorului. În această zi nu se dă pe datorie, se evită certurile și nu se bat copiii.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.