joi, 22 februarie, 2024

Noi expoziţii la Muzeul Județean Buzău, organizate în parteneriat cu Institutul Naţional din Bitola, Macedonia

Noi expoziţii la Muzeul Județean Buzău, organizate în parteneriat cu Institutul Naţional din Bitola, Macedonia

Facebook
Twitter
Email

Muzeul Județean găzduiește de marți expoziţiile internaţionale „Vise de nuntă. Lăzi de zestre din regiunea Bitola“ şi „Clopote şi meşteri clopotari“, organizate în parteneriat cu Institutul Naţional din Bitola, Macedonia. La vernisajul celor două expoziţii au fost prezenţi zeci de liceeni şi profesori de istorie din Buzău, precum şi oficialităţi locale.

Într-o perioadă marcată de tehnologie, reprezentanţii Muzeului Judeţean Buzău scot la lumină una dintre cele mai frumoase obiecte tradiţionale din Balcani: lada de zestre.

Printr-un parteneriat cu Institutul Naţional din Bitola, Macedonia, la muzeul din Buzău sunt expuse imagini şi replici în miniatură ale unor lăzi de zestre, unele vechi de aproape 200 de ani. Lăzile de zestre sunt obiecte nelipsite din gospodăriile din zona Balcanilor. De altfel, directorul Institutului Naţional din Bitola, Macedonia, spune că există numeroase alte similitudini între tradiţiile populare macedonene şi cele româneşti.

„Aceste expoziţii arată cât de apropiaţi suntem şi că, până la urmă, nu există diferenţe prea mari între noi. Se pot observa câteva diferenţe în anumite privinţe însă, în mare, obieceiurile şi tradiţiile sunt aceleaşi. E o singură cultură, cea a Balcanilor, şi asta ne uneşte”, a declarat Zoran Altiparmakov.

Tot în parteneriat cu Institutul Naţional din Bitola, Macedonia, la Muzeul Judeţean din Buzău a fost amenajată şi expoziţia „Clopote şi meşteri clopotari“. Clopotele, la rândul lor obiecte omniprezente în gospodăriile din Balcani, pe lângă rolul funcţional pe care îl îndeplinesc, au şi o semnificaţie aparte, legată de alungarea spiritelor malefice.

Cele două expoziţii vor fi deschise publicului până pe data de 9 iunie. Potrivit organizatorilor, programul de vizitare este de marţi până duminică, între orele 10.00 – 18.00. Patru lei este biletul de intrare la cele două expoziţii, cu reducere de 50 la sută pentru elevi şi studenţi organizaţi în grupuri.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.