În contextul Zilei Mondiale a Mediului și a Zilei Învățătorului, președintele Klaus Iohannis va vizita Școala Gimnazială nr. 11 din municipiul Buzău. Șeful statului vrea de fapt să vadă cum funcționează prima unitate de învățământ ecologică din România.
”Şcoala Circulară” este numele proiectului prin care cea mai mare unitate de învăţământ din Buzău, Şcoala nr. 11, a fost transformată într-o instituţie complet ecologică.
La această unitate, apa meteorică este colectată și reutilizată, energia electrică este produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice, iar deșeurile sunt colectate selectiv.
Întregul consum de energie al unității de învățământ este asigurat de panourile fotovoltaice montate pe clădire. De asemenea, cu ajutorul unor pompe, căldura este extrasă din pământ.
”Avem pompe de căldură apă-aer care asigură apă caldă în tot localul şi o temperatură optimă. Căldura mai este extrasă şi cu ajutorul pompelor din apă, din pământ, colectată apoi trimisă în calorifere. Sistemul funcţionează când afară avem temperaturi de peste zero grade”, spune Iulian Vasile, administratorul Şcolii numărul 11.
În același timp, economia circulară produce zero deşeuri. Este un concept relativ nou şi descrie un circuit economic în care totul se încadrează în două categorii: fie este ocomponentă biodegradabilă, fie este o componentă cu 100% potenţial de reciclare.
Acest concept trasează noi soluţii pentru a reduce costurile de funcţionare a unităţii de învăţământ. Întregul proiect a costat Primăria Buzău aproximativ 200.000 de euro.