vineri, 1 decembrie, 2023

Monede de argint, de pe vremea dacilor, descoperite lângă Râmnicu Sărat. Arheologii cred că ar fi o parte dintr-un tezaur monetar

Monede de argint, de pe vremea dacilor, descoperite lângă Râmnicu Sărat. Arheologii cred că ar fi o parte dintr-un tezaur monetar

Facebook
Twitter
Email
Un număr de 11 monede de argint, descoperite la finalul lunii februarie, sunt indicii care îi fac pe arheologii muzeului județean să creadă că în apropierea municipiului Râmnicu Sărat este îngropat un tezaur monetar dacic. Nu vor să dezvăluie locul pentru a nu da apă la moară amatorilor şi spun că în zonă vor demara cercetări arheologice cât mai rapid. 

Monede au fost descoperite în zona unei livezi, de un localnic care pregătea terenul pentru plantarea de pomi. A descoperit mai întâi trei monede în pământ, iar pe restul, cu un detector de metale, îngropate la 20 de centimetri adâncime. Râmniceanul le-a oferit la începutul acestei luni Muzeului Județean. 
 
”Monedele au fost descoperite pe o proprietate personală. Omul a arat pentru a pune pomi și a găsit câteva dintre ele. Le-a găsit cu detectorul pe celelalte. Aici avem un tezaur monetar care a fost afectat atât acum, cât și în trecut, pentru că acolo s-au mai făcut săpături, s-au pus pomi. Ar trebui făcute niște cercetări arheologice dar trebuie o serie de documente, aprobări. Sperăm să mai găsim monede iar dacă mai sunt, ele se află la o adâncime mai mare”, ne-a declarat Sebastian Matei, de la Muzeul Județean Buzău. 
 
Cele 11 monede sunt drahme getice de tip Dumbrăveni. Ele au fost expertizate deja de specialiști, care au stabilit că provin de la triburile care trăiau în această zonă la mijlocul secolului II î.e.n.
 
”Sunt din argint, au o greutate de 10 – 12 grame, sunt de foarte bună calitate și imită modele originale macedonene. Este reprezentat un cal, iar pe partea cealaltă este capul lui Zeus. Așa erau la vremea respectivă. În zona locuită de geto-daci au fost găsite mii de tipuri monetare, pentru că se făcea comerț; se dădeau monedele și se luau produse. Numai că ele, probabil, nu cunoaștem cauzele, au fost ascunse atunci când s-a întâmplat vreun eveniment. Le ascundeau pentru a le proteja, însă au murit și nu le-a mai găsit nimeni. În general, aceste tezaure monetare se găsesc departe de așezările dacice. Cele mai apropiate vestigii sunt la vreo zece kilometri, la Valea Râmnicului, unde este o importantă așezare din această perioadă”, a precizat Sebastian Matei.
 
Bărbatul care a găsit monedele dacice din argint va fi recompensat cu 30 la sută din valoarea evaluării. 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.