luni, 6 mai, 2024

De ce se simt discriminate femeile de serviciu din școli

De ce se simt discriminate femeile de serviciu din școli

Facebook
Twitter
Email

O ordonanţă de Guvern stârneşte revoltă în rândul personalului de îngrijire din şcoli. Recent adoptat, actul normativ aduce sporuri pentru femeile de serviciu din mai multe instituţii publice, nu și pentru personalul de întreţinere şi îngrijire din şcoli. Liderii de sindicat de la Buzau se vor adresa Ministerului Educaţiei.

OG 3/2017 de modificare a Codului Fiscal – reținerea contribuțiilor la normă întreagă și pentru cei cu fracțiuni de normă naşte discuţii în rândul personalului de întreţinere şi îngrijire din şcoli. În multe alte unităţi publice, actul normativ a permis alocarea unor sporuri de ruşine, fapt care este taxat, acum, de sindicaliştii din educaţie.

”Am avut la un moment dat spor de condiții penibile am avut la un moment dat și viza personalul de îngrijire din unitățile școlare. Curățenie la toalete și toate zonele unde presupune inhalare de praf și toate celelalte. De reținut că în alte instituții, la acest moment, prin ordonanța care a apărut în urmă cu o săptămână ministerul justiției și ministerul de finanțe au fost de acord cu sporurile propuse pentru sectoarele respective”, spune Ion Dobre, liderul Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Buzău.

Nu este pentru prima dată când personalul auxiliar din unităţile de învăţământ nu beneficiază de anumite drepturi băneşti de care s-au bucurat aceleaşi categorii profesionale din alte instituţii de stat. ”La Educație, se cântărește cu un altfel de cântar. Nu este valabil ce este pentru femeia de serviciu la finanțe sau strucuturile de securitate. O toaletă dintr-o școală cu sute de copii este mult mai greu de îngrijit. În cămin, copiii sunt însoțiți de emeile care se ocupă cu îngrijirea. De multe ori schimbă copiii cum fac părinții acasă”, spune Ion Dobre.

Prin urmare, liderii de sindicat se vor adresa decidenţilor din Ministerul Educaţiei, pentru ca discriminarea să fie eliminată. Veniturile lunare ale personalului de îngrijire din unităţile şcolare pornesc de la salariul minim pe economie, la care se adaugă sporul de vechime.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.