Concluzii după cercetarea unor oseminte vechi de 4.000 de ani, descoperite la Cârlomănești

Trei morminte din Epoca Bronzului au fost dezvelite în necropola de la Cârlomăneşti, în punctul La Arman. Cimitirul le oferă istoricilor şi antropologilor detalii esenţiale despre oamenii care au trăit la Curbura Carpaţilor în urmă cu peste 3.000 de ani.

Cercetarea arheologică la necropola de lângă localitatea Cârlomăneşti, în judetul Buzău, a fost reluată după o pauză de trei ani.

Zilele trecute, în punctul la Arman, arheologii au descoperit trei morminte despre care spun că provin din Epoca Bronzului însă au continuat săpăturile şi în alte şase morminte, descoperite cu prilejul altor săpături.

”Este o necropolă foarte mare de epoca bronzului, care se întinde pe câteva hectare; este posibil să fie una dintre cele mai mari necropole de epoca bronzului din România şi chiar din sud-estul Europei, ţinând cont că în cam toate gospodăriile din zonă au fost găsite pietre, vase şi oase atunci când au construit case sau şi-au pus vie. Continuăm săpăturie într-o zonă începută în 2008”, spune antropologul Mihai Constantinescu.

Suprafaţa necropolei este destul de mare şi, în acest areal mai sunt încă morminte nedezvelite. Acestea vor fi cercetate după ce vor fi îndeplinite toate formalităţile legale între Muzeul Judeţean Buzau şi proprietarii terenurilor.

”Conform datărilor cu radiocarbon, ştim că înmormântările încep undeva în anul 2000 î.H. şi se termină la aproximativ 1600 î.H.. Sunt morminte tipice Culturii Monteoru, după staţiunea eponimă Sărata Monteoru şi sunt situaţii mai speciale aici în sensul că gropile mormintelor în general sunt umplute cu pietre care nu se găsesc pe acest deal, ci adusă de la aproximativ 500 de metri distanţă, din valea Nişcovului. Pietrele marcau la suprafaţă mormintele respective”, spune antropologul Mihai Constantinescu.

Între anii 2008 şi 2014, în zonă au fost descoperite şi cercetate peste 80 de morminte. Noile descoperiri arheologice din necropola de la Cârlomăneşti sunt extrem de importante pentru istoria meleagurilor buzoiene.

AICI găsești articolul integral.

Fii Reporter
Loading...