sâmbătă, 9 decembrie, 2023

Cele trei ”tezaure umane vii” ale Buzăului au primit medalia „Meritul Cultural” de la președintele României

Cele trei ”tezaure umane vii” ale Buzăului au primit medalia „Meritul Cultural” de la președintele României

Facebook
Twitter
Email
Preşedintele Klaus Iohannis a conferit, la începutul săptămânii, Medalia „Meritul Cultural” unui număr de 26 de artişti populari, iar printre cei decorați s-au numărat și ”tezaurele umane vii” ale Buzăului: Adela Petre, Amelia Papazissu și Mircea Micu. Cei trei au reușit să preia tradițiile vechi meșteșugărești și să le ducă mai departe către generațiile tinere. 

Evenimentul a avut loc în contextul aniversării a 70 de ani de la înființarea UNESCO, organizație care a lansat programul „Tezaure Umane Vii”. Decorațiile primite de cei trei vin ca o confirmare a meritelor culturale deosebite, Adela Petre având titlul de „Tezaur Uman Viu” din 2012, iar Amelia Papazissu și Mircea Micu, din 2013.
 
„Sunt bucuros și, ca Președinte al României, mândru că țara noastră mai are încă rezerve de tradiţii și meșteșuguri culturale”, a spus președintele la evenimentul găzduit de Palatul Cotroceni.
 
Programul „Tezaure Umane Vii – păstrători și transmițători ai culturii tradiționale” reprezintă una dintre inițiativele UNESCO privind salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. 
 
Scopul principal al programului este acela de a încuraja statele membre să adopte acele măsuri prin care păstrătorii și transmițătorii anumitor elemente de patrimoniu cultural imaterial să beneficieze de o recunoaștere și de o vizibilitate adecvate în rândul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg. 
 
În același timp, programul urmărește identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării în domeniul pentru care se depune candidatura, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, contribuind astfel la asigurarea viabilității acestuia.
 
Adela Petre este specializată în țesut cu păr de capră 
 
S-a născut la 10 iunie 1929, în satul Valea Sibiciului, comuna Pătârlagele. Este recunoscută pentru valoarea şi autenticitatea creaţiilor: piese de port popular, feţe de masă, covoare de lână, carpete din păr de capră. 
 
Buzoianca este membru al Academiei Artelor Tradiţionale şi multe dintre creaţiile ei, expuse în colecţii muzeale din ţară şi străinătate, au fost distinse cu numeroase premii. A expus lucrări în Franţa, Italia, Olanda, Grecia etc.
 
Adela Petre a îndrumat zeci de ucenici în arta populară, a oferit patrimoniului cultural sute de ţesături din păr de capră, a arătat lumii prin expoziţii tradiţia autentică a zonei Buzăului şi de aceea a fost declarată ”Tezaur Uman Viu”, de către UNESCO.
 
La 86 de ani ai săi, Adela Petre este recunoscută pentru valoarea şi autenticitatea creaţiilor: piese de port popular, feţe de masă, covoare de lână, carpete din păr de capră. 
 
În mai, 2014, o ţară întreagă a fost impresionată de imaginile în care a doua cea mai puternică femeie din lume, Jill Biden, soţia vicepreşedintelui USA, Joe Biden, a îmbraţişat-o pe Adela Petre, veterana meşterilor populari din România. 
 
Buzoianca nu s-a aflat însă la prima întâlnire de grad înalt, ea având privilegiul, cu care puţini români se pot mândri, de a le întâmpina pe primele doamne ale Statelor Unite din ultimele decenii. În 1995, s-a îmbrăţişat cu Hillary Clinton, iar în 2008, cu Laura Bush.
 
Amelia Papazissu este un artist popular specializat în țesut și împletituri cu lână și păr de capră
 
Amelia Papazissu s-a născut pe 20 mai 1954, a intrat în învățământ în anul 1978, ca profesor suplinitor, apoi, din 1984, a devenit instructor la cercul de țesături tradiționale al Clubului Copiilor din Beceni, unde o găsim și astăzi. 
 
Este coautor al unei enciclopedii de artă și cultură tradițională, alături de sociologul Gheorghe Petcu și de-a lungul anilor a organizat zeci de expoziții personale de țesături, ștergare, costume populare din colecția personală a familiei Papazissu.
 
A îndrumat sute de copii în arta populară, a oferit patrimoniului cultural sute de țesături din lână și păr de capră, a arătat lumii prin expoziții și târguri tradiția autentică a zonei Buzăului.
 
În cele aproape patru decenii de activitate, Amelia Papazissu a utilizat în creațiile sale numai motive tradiționale de pe Valea Slănicului.
 
Mircea Micu este meșter popular care confecționează instrumente muzicale, precum cimpoiul și buciumul
 
Mircea Micu s-a născut la 22 mai 1939 , în Sărulești, județul Buzău. Este un solist instrumentist și meșter popular dar și unul dintre puținii creatori de instrumente muzicale din țară , făuritor de buciume și cimpoaie.
 
Mircea Micu a îmbrăcat de mic copil costumul popular, învățând să cânte la cimpoi, fluier, caval și bucium. A susținut prin eforturi proprii mulți copii pe care i-a învățat să cânte la cele două instrumente tradiționale, fiind timp de șase ani instructor la Școala Populară de Artă.
 
La vârsta de 35 de ani a făcut prima înregistrare la radioul public. Între timp, a cântat cu maestrul Marcel Budală, cu Grigore Leșe, orchestra din Craiova, etc.
 
A participat la numerose festivaluri cum ar fi „Cântarea României” în 1977, Festivalul „Maria Tănase”, în 1978, „Copiii lumii doresc pacea”, în 1978, „Cântarea României”, 1983 și 1987, ”Pe Urme de Baladă”, ”Prin Muzică la Obârșii”, ”Festivalul Slănicului”, etc., obținând diverse medalii și diplome.
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.