joi, 30 noiembrie, 2023

Cei șase profesori buzoieni acuzați de fraudarea examenului de BAC vor fi cercetați în libertate. Robert Harabagiu a fost demis de la conducerea Colegiului Tehnic

Cei șase profesori buzoieni acuzați de fraudarea examenului de BAC vor fi cercetați în libertate. Robert Harabagiu a fost demis de la conducerea Colegiului Tehnic

Facebook
Twitter
Email
Robert Harabagiu, Ionelia Lință și Mirela Stanciu, profesorii reţinuţi miercuri pentru fraudarea examenului de Bacalureat din sesiunea august-septembrie 2013, au scăpat de arest. Judecătorii au decis astăzi ca ei să fie puşi sub control judiciar pentru 60 zile. Sancțiuni au apărut și pe linie profesională. Directorul Colegiului Tehnic Buzău, Robert Harabagiu, şi-a pierdut astăzi funcţia prin decizie a Inspectoratului Şcolar. 

Judecătorul Leontin Drăgulescu a decis, după aproape patru ore de audieri, ca cercetările să continue cu cei trei sub control judiciar. Acuzarea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, are la dispoziție 48 de ore pentru a contesta decizia magistraților. Procurorii înaintaseră instanței propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
În aşteptarea deciziei judecătorilor, profesoarei Ionelia Linţă i s-a făcut rău în sala de judecată. O ambulanţă a ajuns la Tribunal, iar un asistent medical i-a acordat îngrijiri medicale. Profesoara nu a fost scoasă din sală, iar după câteva minute personalul de la Ambulanţă a plecat.  
 
Cei trei profesori, alături alte trei, de asemenea cercetați sub control judiciar, sunt acuzați că au fraudat examenul de bacalaureat în urmă cu doi ani prin „fabricarea”a circa 50 de lucrări aparținând unor elevi care, prin modificările operate de dascăli, au fost declarați promovați la examenul de maturitate.
 
Sancțiuni au apărut și pe linie profesională. Directorul Colegiului Tehnic Buzău, Robert Harabagiu, şi-a pierdut astăzi funcţia prin decizie a Inspectoratului Şcolar iar fosta sa soţie, Anca Harabagiu, anchetată şi ea în dosarul fraudei la bacalaureat, profesor de fizică şi inspector pentru romi, a intrat în concediu medical după ce a încetat detaşarea pe funcţia de inspector.
 
Procurorii au ridicat, joi, aproximativ 3.000 de lucrări de bacalaureat de la centrul de evaluare unde există suspiciunea că s-ar fi făcut frauda.
 
Șase dascăli s-au ales cu dosar penal pentru abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale și instigare la aceste infracțiuni.
 
Profesorii Rozica Constantinescu și Robert Harabagiu sunt acuzați că, în calitate de președinte, respectiv vicepreședinte al Comisiei de evaluare de la Centrul Zonal Buzău din sesiunea august-septembrie 2013, nu și-au îndeplinit în mod corespunzător atribuțiunile de serviciu.
 
Astfel, spun procurorii, s-a permis falsificarea lucrărilor pentru un număr de peste 50 de elevi, prin completarea de către unii dintre profesorii corectori sau chiar de către membrii comisiei, care au efectuat rezolvări ale subiectelor, facilitând astfel obținerea unor note de promovare pentru respectivele persoane.
 
În cazul profesoarelor Cristina Drugă, Mirela Carmen Stanciu și Ionelia Lință, procurorii au reținut că ”au falsificat, prin alterarea conținutului, respectiv ștersături, adăugiri și completări, lucrările a peste 50 de elevi, din care o parte la cererea inculpatului Robert Harabagiu”. Profesoara Anca Harabagiu, fosta soție a directorului Colegiului Tehnic, Robert Harabagiu, este acuzată că a falsificat prin aceleași modalități numai două lucrări.
 
Potrivit unor surse judiciare, există suspiciunea că tezele ar fi fost rescrise acasă de profesorii corectori şi ulterior aduse la comisie. Anchetatorii au indicii că falsificarea tezelor nu era un serviciu gratuit și că ar fi fost răsplătit cu sume importante de bani, oferite de elevi sau foști elevi de liceu pentru a promova Bacalaureatul. Dacă se va dovedi existența unor tranzacții financiare, atunci fapta profesorilor va fi încadrată la infracțiunea de corupție. Cercetările vor avea scopul de a descoperi și alte nume implicate în rețeaua de falsificare a tezelor de la examenul de bacalaureat din 2013.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.