vineri, 12 iulie, 2024

Buzăul se află printre județele cu cei mai mulți elevi care merg la toaleta din fundul curţii

Buzăul se află printre județele cu cei mai mulți elevi care merg la toaleta din fundul curţii

Facebook
Twitter
Email

În România sunt 2.418 unităţi şcolare cu grupurile sanitare în exterior, conform unei postări a ministrului Educaţiei, Liviu Pop, pe pagina sa oficială de Facebook. Toate județele apar pe lista rușinii, atașată unui mesaj ce conține și o promisiune a ministrului.

Liviu Pop a precizat că, prin programul de guvernare PSD-ALDE, în cel mult trei ani, autorităţile locale, judeţene şi centrale vor face ca toate unităţile şcolare din România să aibă condiţii decente pentru educaţia elevilor şi preşcolarilor.

Pop şi-a argumentat afirmaţiile cu o listă în care apar unităţile şcolare, grupate pe judeţe, unde elevii merg la toaleta din fundul curţii. Judeţul Buzău figurează pe această listă cu nu mai puţin de 59 de unităţi de învăţământ care se află în această situaţie.

”La 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, avem 2.418 unităţi şcolare cu grupurile sanitare în exterior. Prin programul de guvernare PSD-ALDE, în cel mult 3 ani, autorităţile locale, judeţene şi centrale vor face ca toate unităţile şcolare din România să aibă condiţii decente pentru educaţia elevilor şi preşcolarilor”, este postarea ministrului Educaţiei de pe Facebook.

Ministrul Educaţiei a însoţit postarea sa de îndemnul #îndrăzneştesăcrezi şi cu un tabel referitor la numărul de astfel de unităţi şcolare din fiecare judeţ al ţării. În clasamentul naţional, pe primul loc se află judeţul Vaslui cu 389 de şcoli cu wc-uri în curte, urmat de Suceava, cu 217 de şcoli, şi Botoşani, respectiv Iaşi, cu câte 207 şcoli fiecare. La polul opus, se găsesc Ilfov (o şcoală), Mureş (două şcoli) şi Giurgiu (opt şcoli).

Semnalul ministrului Pop nu este însă o noutate, atât timp cât, la fiecare debut de an şcolar, inspectorii sanitari verifică toate unităţile de învăţământ, controale care au rezultate asemănătoare an de an.

Potrivit unui raport DSP emis la începutul anului școlar, din 550 de unități de învățământ câte funcționează pe raza județului, 481 dețin autorizații sanitare, iar celelalte 69 nu sunt autorizate din acest punct de vedere. Școala și grădinița din localitatea Petrișoru dispun de grupuri sanitare improprii.

Sunt lucrări de reablitare în curs la unitățile școlare din Mânzălești, Scutelnici, Luncile, Valea Largă și Sărulești. În același timp, grădinița și școala din Budrea, școala din Vintileanca și toate unitățile școlare de pe raza comunei Beceni necesită lucrări de reparație, motiv pentru care nu au primit avizul sanitar de funcționare.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.