Admis deja la Universitatea din Oxford, buzoianul Mircea Bejan vrea să devină cercetător în domeniul fizicii

Buzoianul Mircea Bejan este unul dintre elevii care ne fac cinste. A absolvit Colegiul Național B.P. Hasdeu și dorește să ajungă cercetător în domeniul fizicii. Mircea va începe studiile la Universitatea Oxford pe 1 octombrie 2017 iar până atunci are de parcurs bacalaureatul, pe care trebuie să îl finalizeze cu peste 9.00.

Elevul din Buzău a acumulat până la 18 ani multe premii, medalii și diplome la concursuri școlare naționale și internaționale. Mărturisește că de-a lungul celor patru ani de liceu a participat la mai multe olimpiade și că fizica este materia sa preferată. A avut șansa participării la Olimpiada Internațională de Fizică, însă nu a mai prins lotul lărgit deoarece era în an terminal.

Pentru că nu concepe altceva decât să facă cercetare în domeniul fizicii, Mircea Bejan va studia la Universitatea Oxford, acolo unde simte că se poate realiza cu adevărat.

”Mi-a plăcut dintotdeauna fizica, dar, prin clasa a XI-a, mi-am dat seama că eu asta vreau să fac cu adevărat. Am discutat și cu colegii mai mari, am văzut că unii dintre ei pleacă la studii în străinătate și mi-am zis: de ce nu? Anglia mi s-a părut cea mai bună universitate pentru că are facultățile cele mai prestigioase, cel puțin pe fizică”, spune elevul eminent.

Admiterea la Universitatea Oxford a presupus în prima fază trimiterea unei scrisori prin care să-și motiveze opțiunea pentru studierea fizicii în cadrul universității britanice. A parcurs apoi testele la matematică și la fizică despre care Mircea spune că nu au fost foarte grele.

”După aceste teste, am fost chemați în Anglia, concurența fiind cam de 2,5 candidați pe loc. Acolo am susținut interviurile prin care ei urmăreau nu atât bagajul de cunoștințe, cât modul în care alegem să rezolvăm o problemă de fizică, soluțiile pe care suntem capabili să le formulăm”, spune Mircea.

Buzoianul lasă de înțeles că vrea să revină în țară, după terminarea facultății, masteratului și apoi a doctoratului. Mircea va începe studiile la Oxford pe 1 octombrie 2017. Între timp, se pregătește pentru examenul de bacalaureat, pe care trebuie să îl finalizeze cu peste 9.00.

Fii Reporter