Zeci de familii din Brădeanu, în pragul revoltei: 140 de săteni au fost somați de Primărie să returneze salariile din ultimii ani

Peste 140 de localnici din Brădeanu sunt obligați de Primărie să dea înapoi salariile primite în perioada 2011 – 2014 pentru diverse munci prestate în folosul comunității. Curtea de Conturi a descoperit că fostul primar efectua ilegal plățile, iar pe oameni îi punea să semneze pe hârtii lipsite de valoare. Unii dintre săteni spun că, de fapt, îi folosea pe oameni la el în gospodărie și îi plătea din bugetul localității.

Au cosit iarbă, au văruit prin școli și grădinițe, au vopsit garduri și băncuțe, au măturat sau au cărat gunoaie la marginea satului, cu căruța. Pentru astfel de activități, un număr de 140 de săteni din Brădeanu au beneficiat de un salariu de aproximativ 500 de lei lunar, din 2011 până în 2014. Luau banii prin casierie, unde erau puși să semneze pe un tabel. De aceea, nimeni nu bănuia vreo ilegalitate la mijloc.

După schimbarea primarului, la alegerile din 2016, au ieșit și neregulile la suprafață. Un prejudiciu uriaș a fost cauzat bugetului local prin salarizarea, fără temei legal, a unor localnici pe care fostul primar îi folosea la diverse munci în comunitate. Specialiștii Curții de Conturi au descoperit că acești muncitori nu figurează pe vreun stat de plată pentru că, de fapt, nici nu aveau încheiate relații de muncă cu primăria.

”Prejudiciul constatat de Curtea de Conturi este în valoare de 508.000 lei. Banii au fost încasați de o parte din cetățeni care erau plătiți pe o listă de plată. Curtea de Conturi spune că aceste plăți au fost efectuate unor oameni care nu aveau niciun contract cu entitatea, adică nu aveau un contract legal de muncă, prestări servicii, o formă care să ia forma unui contract legal. Este vorba de aproximativ 130 – 140 de notificări, pentru că sunt pe mai multe categorii. Sunt persoane care au restituit chiar și 260 de milioane vechi, lunar”, spune Costel Nicolaie, primar în Brădeanu din 2016.

vlcsnap-2017-08-09-13h34m29s617

Somațiile trimise în plic celor 140 de săteni care au de restituit bani bugetului local au un mesaj tranșant. Scrie în notificare că autoritțile locale se văd obligate să dea în judecată persoanele care nu înapoiază banii în termen de 15 zile. Cei vizați de avertisment nu știu dacă să-și verse nervii pe actualul primar – Vezi, Doamne – mare justițiar, ori pe fostul (foto jos), care trebuia să fie corect cu oamenii care au muncit.

vlcsnap-2017-08-09-13h36m19s945

”Eu am fost la centrala termică și, vara, la cosit iarbă, la reparații gard, turnat betoane. Atunci era 5 milioane lei salariul pentru care atunci când îl luam semnam un borderou, ceva. Acum am 200 de milioane, bani pe care nu am de unde să-i dau”, spune Bebe Constantin, în prezent operator, cu contract individual de muncă, la benzinăria din Brădeanu.

Citește reportajul pe adevarul.ro

Fii Reporter