vineri, 29 martie, 2024

VIDEO Viața unei familii din Lopătari este în pericol, după ce o alunecare de teren a început să le fisureze casa. Imaginile dezastrului!

VIDEO Viața unei familii din Lopătari este în pericol, după ce o alunecare de teren a început să le fisureze casa. Imaginile dezastrului!

Facebook
Twitter
Email

O familie din comuna buzoiană Lopatari, oameni trecuti de 70 de ani, trăieste cu spaima în suflet că s-ar putea dărâma casa pe ei la următoarea ploaie. Locuința a început să se crape din cauza alunecărilor de teren iar oamenii spun că sunt șanse mici să își salveze gospodaria. Alunecarea a pornit din spatele casei, unde este un izvor de apă. Nu își doresc altceva decât să primească o căsuță într-o zonă stabilă, unde să o ia de la capăt.

Ploile din ultima perioadă au adus mare necaz peste familia David, din satul Chirani, comuna Lopătari. Cuplul de bătrâni este nevoit să privească neputincioși cum casa în care trăiesc de zeci de ani se crapă de la o zi la alta. Curtea s-a umplut de falii adânci iar pereții casei sunt traversați de fisuri care se tot lărgesc văzând cu ochii.

”Auzim mereu cum pocnesc pereții și ne e frică să nu cadă pe noi. În noaptea de 25 spre 26 iunie a fost cel mai rău. S-a lăsat pământul așa de tare, că a căzut ligheanul de pe masă. Toți am simțit, și copiii care erau atunci la noi”, a declarat Gheorghe David, proprietarul casei.

Cei doi localnici din Chirani sunt convinși că la următoarele precipitații toată zona o va lua din loc, cu casa lor cu tot. Alunecările au pornit de la un mal aflat la câțiva metri distanță de spatele casei și dau semne că nu se mai opresc prea curând. Oamenii sunt deciși să își încropească o nouă casă, într-un alt loc din sat, unde să nu aibă probleme cu alunecările.

”Ne gândim să plecăm de aici, pentru că locuința este pe ducă. Nu știm însă unde am putea merge. Ar fi bine dacă ne-ar da autoritățile o mână de ajutor. Pote vom reuși să ridicăm pe un teren dat de primărie, dacă ne va ajuta, o locuință mai mică, din materiale luate de la casa asta, poate și cu vreun ajutor. Oricum, aici nu mai e de stat”, spune Ghoerghe David.

Buzăul a fost afectat de viituri, în ultima perioadă, fiind afectate drumuri, podețe și gospodării din zona de munte. Meteorologii anunță ploi și pentru următoarele zile.

VIDEO Viorel Bănică/Lopătari/stiridebuzau.ro

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.