miercuri, 22 mai, 2024

VIDEO Și caii sunt botezați, în satele din Bărăganul buzoian

VIDEO Și caii sunt botezați, în satele din Bărăganul buzoian

Facebook
Twitter
Email

Este cel mai de preţ prieten şi ajutor al omului iar pentru asta primeşte un tratament pe măsură. Caii din Bărăgan sunt botezaţi cu agheazmă mare  pentru a fi sănătoşi şi pentru a putea munci ogorul. Tradiţia este atât de veche încât nici cei mai vârstnici săteni nu-şi mai aduc aminte de când se practică botezul cailor.

În ziua de Bobotează, gospodarii din Smeeni se trezesc de cum se crapă de ziuă şi încep a-şi primeni caii. Îi spălă, îi ţesală, le împletesc cozile şi îi gătesc cu ciucuri roşii, ca să fie feriţi de deochi. Tinerii îi încalecă şi pornesc pe uliţe să vestească localnicii de botez.
Sătenii din Smeeni povestesc că botezul cailor se respectă şi se transmite din generaţie în generaţie.

În satele din Bărăgan, calul este încă folosit la muncile cîmpului iar ajutorul animalului este nepreţuit. Iar pentru asta este nevoie să fie sănătos.

La biserica din centrul comunei după slujba de Bobotează preotul a stropit caii cu agheazmă.
Şi, coincidenţă sau nu, după botez caii au început a necheza şi a tropăi pe şoseaua din comună de parcă ar fi mâncat jeratec. Călăreţii le-au verificat abilităţile şi i-au alergat preţ de câteva ceasuri bune.

 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.