VIDEO Sătenii din Bărăgan, în luptă cu troienele cât gardul de înalte

În satele din zona de șes a Buzăului, localnicii nici nu și-au tras bine sufletul după ultimul viscol că îi așteaptă altă urgie, cea a sărăciei şi a lipsurilor de tot felul. Viscolul a lăsat în urmă zăpadă înaltă cât gardul iar bătrânii își plâng de milă că nu le întinde nimeni o mână de ajutor.

Sleiți de puteri, au ieșit să își facă provizii de hrană, pentru că nu se știe câte zile de izolare vor veni.

Drumul comunal care străbate satul Lucieni, comuna Smeeni, abia se mai zărește printre munții de zăpadă. În sat sunt zone unde oamenii încă sunt nevoiți să meargă pe deasupra dunelor, ca să ajungă la magazin sau la vreo rudă din satul vecin.

Nea’ Ioan, un sătean de 78 de ani, ne mărturisește că a ieșit din casă pentru prima oară după două zile de izolare. A rămas văduv şi nimeni nu se mai îngrijește de bătrânețile sale. A rămas şi fără lemne şi se plânge că pentru a putea trece iarna va fi nevoit să mai taie un salcâm din bătătură.

Zăpada este atât de mare, că nu mai știu pe unde le sunt fântânile sau gardurile, îngropate sub nămeți. La nici două case descoperim același peisaj și aceiași oameni resemnați în fața naturii necruțătoare. Localnicii știu că nimănui nu-i pasă dacă trăiesc sau mor.

Bătrânii fac eforturi supraomenești, pe de o parte pentru a-și scoate gospodăria dintre nămeți.

Săptămâna viitoare e anunțat un alt iad al zăpezilor iar oamenii sunt împăcați cu soarta. Dumnezeu știe câte zile de izolare vor veni și se roagă să nu se îmbolnăvească și să moară.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI