VIDEO Sate din Lopătari, izolate după ruperea unui pod din tuburi

Ploile din ultimele ore au crescut alarmant debitului apei pe râul Slănic, în zona de munte a județului Buzău. Două sate din comuna Lopătari sunt izolate rutier, după ce apele învolburate au distrus podul din tuburi care permitea traficul auto de pe un mal pe celălalt.

Claudiu Constantin, primarul din Lopătari, precizează că, de azi-noapte, în satele Chirani și Săreni nu se mai poate ajunge cu mașina sau căruțele din drumul județean.

Câteva zeci de localnici au ca soluții de traversare a râului câteva punți pietonale, însă nici ele foarte sigure.

Utilajele sunt pregătite să intervină pentru refacerea legăturii, însă nu pot interveni deoarece plouă în continuare, râul este învolburat și ar pune în pericol viața muncitorilor.

Hidrologii din Buzău au anunțat că mai multe bazine hidrografice se află sub cod galben de inundații până duminică, la ora 16.00.

Probleme sunt și în comuna Beceni, în satul Lunca Morii, unde podul de tuburi peste râul Buzău a devenit impracticabil.

”În urma ploilor de ieri, podul de tuburi a fost stricat și nu se mai poate circula pe el. Am solicitat deja Prefecturii Buzău și ISU să intervină și să ne ajute pe situații de urgență pentru a remedia cât mai repede și mai bine problema”, a scris pe Facebook, Adrian Burlacu, primarul comunei Beceni.

Acesta face apel la localnici să folosească puntea pietonală, chiar dacă și aceasta are nevoie de reparații majore.

Institutul Național de Hidrologie a emis un cod galben de inundații pentru tot județul, până duminică, la ora 16.00. Cauza o constituie topirea zăpezii și ploile care au urmat după.

Sunt vizate îndeosebi râul Buzău, cu afluenţii aferenţi sectorului aval de barajul Siriu – judeţele: Buzău şi Prahova, și râul Râmnicu Sărat, bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior – judeţele: Vrancea şi Buzău.

Scurgerile de pe versanți au umflat apele pâraielor, iar nivelul apei din barajul de la Siriu a crescut și el.

Fii Reporter