VIDEO Primele tomate românești ajung în piețe la sfârșitul lunii martie. Provin din solarii buzoiene

Semne bune vin dinspre legumicultorii care produc tomate în sere și solarii încălzite. De Paște, vom mânca roșii crescute pe sol românesc. Legumicultorii din jurul Buzăului promit că de la sfârșitul lunii martie vor avea la tarabe primele tomate autohtone.

”Sperăm ca cel târziu la 1 aprilie să fim în piață cu primele roșii. Anul acesta am avut probleme cu lumina, am avut o lună întreagă fără soare, dar de Paște vom fi în plin sezon de recoltare”, spune Mircea Tatu, legumicultor din Cochirleanca, județul Buzău.


Mircea Tatu este unul dintre cei mai mari legumicultori din zona Buzăului. Toate cele 12 solarii ale sale beneficiază de instalații de încălzire și sunt capabile să mențină temperaturi ridicate chiar și în cele mai reci nopți de iarnă.

”Acum avem undeva la 25 de grade în solarii, pentru că e lumină afară, dar când nu e lumină, facem focul în centrale ca să ținem undeva la 20, 22 de grade. Pe timp de noapte s-a menținut și 15 grade. Pătlăgelele pe care le vedeți mai mari, undeva după 25 martie, o să înceapă să se coacă”, spune fermierul buzoian.

Mircea Tatu a plantat încă din decembrie răsadurile de tomate, care sunt dintr-un hibrid olandez, selectat și adaptat solului și climei din zona Buzăului. Roșiile sunt mari, zemoase și foarte gustoase. Acum sunt la stadiul de pătlăgele verzi.

”Noi avem un hibrid pe care îl ținem de foarte mulți ani. Este un hibrid foarte gustos care se pretează foarte bine pe timp de iarnă. Este o roșie foarte gustoasă. Am testat mai mulți hibrizi dar niciunul nu are gustul acestuia”, spune Mircea Tatu, producător de legume.
Vor avea prețuri de trufandale, însă merită un ban în plus, spun ei, pentru că au un gust deosebit și sunt produse în sistem sută la sută natural.

”Nu putem să scoatem o roșie foarte ieftină, pentru că investițiile sunt de patru ori mai mari. Să încălzesc 3.000 și ceva de metri pătrați m-ar duce undeva și la o tonă de cărbuni pe noapte, deci e destul de mult”, explică legumicultorul din Cochirleanca.

În piețe, tomatele sunt la mare căutare. Tarabele sunt încă pline de roșii aduse din Turcia, Spania sau Grecia, care se vând la prețuri cuprinse între 8 și 12 lei kilogramul. Marfa românească se lasă încă așteptată, chiar dacă legumicultorii estimează că un kilogram de roșii autohtone va costa cel puțin 20 lei.

Fii Reporter

Tablouri canvas personalizate - Livrare Gratuita in Buzau