VIDEO Precipitațiile abundentre din ultimele zile au făcut prăpăd în localităţile din zona de munte

 

În urma ploilor abundente din ultimele zile, apa scursă de pe versanţi a făcut ca pârâul Slănic să iasă din matcă şi să măture tot în calea sa. Au fost afectate de viiturile şi de scurgerile de apă de pe versanţi șapte comune din Munţii Buzăului: Lopătari, Gura Teghii, Căneşti, Chilii, Mânzăleşti, Vintilă Vodă şi Beceni.

O comisie condusă de Prefectura Buzău a evaluat situatia pe teren, iar cele constatate nu arată deloc bine. Mii de localnici din zona de munte a judetului Buzau au fost afectați în urma precipitațiilor abundente căzute in ultimele zile.

Totodată, sute de gospodării din Mânzălești au rămas fără apă potabilă, după ce aluviunile au distrus părți din rețeaua de alimentare cu apă potabilă a comunei. Angajații Companiei de apă se află în zonă încă de ieri și vor remedia situația cât de curând posibil. Creşterea însemnată a debitului pe cursul pârâului Slănic a dus la colapsul unui pod rutier pentru tonaj mic şi mijlociu, de la Chirani, moment surprins de un localnic, cu telefonul mobil.

Viiturile au produs pagube însemnate nu doar la Lopătari și Mânzălești, ci și în alte comune din zona de munte. La Căneşti, două drumuri comunale au fost parţial distruse, la Chilii, şase podeţe au fost avariate, la Vintilă Vodă, un podeţ din cadre de beton şi trei punţi pe şufe, dintre care una pentru transport auto, au fost grav afectate, la Gura Teghii, un drum comunal a fost închis, fiind acoperit cu aluviuni, iar la Beceni, a cedat digul de apărare al râului Slănic în trei puncte: Valea Părului, Izvorul Dulce şi Beceni.

Video: Viorel Bănică / Lopătari / stiridebuzau.ro

O nouă atenționare cod galben de fenomene extreme a fost emisă de către meteorologi. Astfel, de miercuri 26 iulie, ora 20.00 și până joi, 27 iulie, ora 20.00 vom avea parte de instabilitate atmosferică accentuată și ploi însemnate cantitativ.

Conform ANM, în intervalul menţionat, în Muntenia, Moldova și local în Carpații Orientali și Meridionali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie și grindină. În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 20…25 l/mp şi punctiform 50…60 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala în după-amiaza zilei de miercuri (26 iulie) şi în zona Carpaților Meridionali și a Munților Banatului, iar în Dobrogea, îndeosebi în a doua parte a zilei de joi (27 iulie) şi în cursul nopţii de joi spre vineri (27/28 iulie).

Fii Reporter