miercuri, 21 februarie, 2024

VIDEO Povestea polițistului buzoian din cadrul Forţelor Speciale ale Poliţiei care a ales sutana

VIDEO Povestea polițistului buzoian din cadrul Forţelor Speciale ale Poliţiei care a ales sutana

Facebook
Twitter
Email

Enoriaşii din localitatea buzoiană Săpoca dorm liniştiţi de când au aflat că preotul lor este un fost luptător în trupele de intervenţie ale Poliţiei. Vestea a ajuns la urechile oamenilor după slujba de duminică, când preotul Ilie Samoilă a încheiat un protocol cu foştii lui colegi din IPJ Buzău, prin care se angajează ca, pe viitor, predicile sale să conţină şi recomandări pentru prevenirea unor pericole. Pentru agentul de poliţie Ilie Samoilă, viaţa s-a schimbat radical când a împliniut vârsta de 30 de ani. Soarta, dar şi voia lui Dumnezeu, crede el, au făcut ca noul loc de muncă să fie Biserica din comuna Săpoca. Nu i-a fost uşoară trecerea de la pistol la cădelniţă, sau de la pumn, la sfânta împărtăşanie. ”Mi-a fost frică de preoţie, sincer. Îmi doream să fiu preot, dar îmi era frică. Era o luptă continuă cu mine, pentru că ceva, o putere, mă împingea către această meserie. Anul trecut mi-am depus dosarul la Arhiepiscopie, pentru a candida pe un post de preot iar Dumnezeu asta a ales cu mine, să fiu slujbaş al oamenilor, al Domnului”, spune preotul Ilie Samoilă. 

Părintele din Săpoca mărturiseşte că trecerea de la combinezonul negru şi cagulă, la veşmintele preoţeşti, e mult mai uşoară decât renunţarea la instinctele de luptător în uniforma unui om al legii. ”Ca orice cetăţean cu spirit civic, vă daţi seama că nu am putea să trecem pe lângă un evenimet doar să ne uităm. Este important să avem suflet şi să acţionăm când este nevoie de noi, pentru ajutor”, mărturiseşte preotul expert în arte marţiale.
Părintele Samoilă este căsătorit şi are o fetiţă. ”Statutul de soţie de poliţist era foarte frumos, dar erau nopţi nedormite, în care soţul pleca la intervenţii. Acum, cu statutul de soţie de preot este mult mai bine, deoarece suntem liniştiţi”, spune Georgeta Samoilă, soţia preotului.

Enoriaşii au aflat că preotul lor a fost cândva un luptător din cadrul Poliţiei, la slujba de duminică, atunci când părintele a anunţat că în predicile sale va oferi şi sfaturi cum să se apere de hoţi sau să evite accidentele rutiere. În urma unui parteneriat între Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei şi Poliţia Buzău, preoţii vor face şi muncă de prevenire, după liturghii, o dată pe lună.

Înainte să devină preot, Ilie Samoilă a lucrat ca agent de poliţie la trupele speciale. Practică artele marţiale de la vârsta de 13 ani, sport care i-a adus în adolescenţă şi câteva titluri de campion naţional. A terminat facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, la Universitatea Ovidius din Constanţa, apoi Teologia, tot la malul mării, după care a devenit instructor de lupte pentru trupele antitero din IGPR. A schimbat uniforma de poliţe cu straiele bisericeşti, anul trecut, când Arhiepiscopia l-a numit preot în Parohia Săpoca. Ilie Samoilă a fost instructor de arte marţiale, la IGPR, Jandarmi şi IPJ Buzău. 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.