VIDEO Polițiștii au oprit zeci de bicicliști din Puiești, comuna în care s-a produs de curând un grav accident rutier

O amplă acțiune a fost declanșată de polițiști în comuna buzoiană Puiești, unde, în urmă cu două săptămâni, o femeie de 52 de ani și-a pierdut viața în timp ce deplasa cu bicicleta pe DJ 202 Puiești.

Timp de trei ore, efective din cadrul Secției de poliție rurală Râmnicelu au acţionat pe raza comunei Puiești pentru prevenirea evenimentelor şi accidentelor rutiere în care ar putea fi implicaţi biciclişti.

Asta, după ce s-a constatat un număr mare de abateri comise în trafic de către aceste categorii de participanţi la trafic.

Conform analizelor efectuate pe parcursul anului trecut, una dintre principalele cauze ale tragediilor din trafic a fost indisciplina bicicliștilor.

Campania a avut rolul de a-i face pe bicicliști să conştientizeze riscurile la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie atunci când sunt în trafic, dar și pentru a sublinia consecințele grave ale neatenției.

În cadrul activităţilor au fost consiliați peste 150 de participanți la trafic din această categorie, fiindu-le distribuite veste reflectorizante.

Poliţiştii reamintesc bicicliștilor:

– pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani, să cunoşti regulile de circulaţie și să fii echipat corespunzător;

– când circuli PE bicicletă, nu traversa carosabilul pe trecerile pentru pietoni!

– bicicletele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie prevăzute cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție și cu sistem de avertizare sonoră.

– de asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare.

– totodată, trebuie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți.

– înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, redu viteza, asigură-te temeinic şi acordă prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic!

– înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga, asigură-te temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie niciun autovehicul!

– la schimbarea direcţiei de mers, chiar dacă ai prioritate de trecere, asigură-te că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia ta!

– circulă cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, numai în coloană, câte unul!

– nu circula cu bicicleta sub influența băuturilor alcoolice!

– poartă cască de protecţie. Îți poate salva viața!

Fii Reporter