VIDEO Pământul pare că fierbe, în Bărăganul buzoian. Cum se numește fenomenul

Un clip care surprinde cum ies aburi din pământ, postat pe grupul de Facebook al comunei buzoiene Smeeni, a stârnit curiozitatea multora. Autorul filmării explică unde a fost observat fenomenul și ce proces se află la originea acestuia.

„Fierbe pământul între Smeeni și Brădeanu”, este mesajul care însoțește filmulețul postat pe Facebook de Răzvan Nicula. Pe filmare se vede cum ies vapori din pământul care a fost arat de curând.

Într-o perioadă cu umiditate excesivă și temperaturi scăzute, mai ales noaptea, a fost suficient ca solul închis la culoare să fie încălzit câteva minute de soare pentru a-și face apariția fenomenului de ”evaporație”.

Acest termen, sinonim cu cel de ”evaporare”, este folosit de meteorologi și hidrologi pentru a defini cantitatea de apă care se evaporă de la suprafața solului sau a unui corp de apă.

De asemenea, procesul prin care apa de pe o suprafață acoperită cu vegetație este evacuată în atmosferă este definit ca ”evapotranspirație”.

Evaporarea este modul principal prin care apa în stare lichidă se întoarce în circuitul general al apei sub formă de vapori în atmosferă. ”Pentru ca a dat soarele, pământul fiind ud si rece se produc vapori!”, este una dintre explicațiile oferite de membrii grupului din Smeeni.

Fii Reporter


Tablouri canvas personalizate - Livrare Gratuita in Buzau