miercuri, 22 mai, 2024

VIDEO Cum au ajuns celebri rromii din Râmnicelu. Amintiri din epoca mariajelor între minori

VIDEO Cum au ajuns celebri rromii din Râmnicelu. Amintiri din epoca mariajelor între minori

Facebook
Twitter
Email

Localnicii din comuna Ramnicelu sunt cunoscuţi în toată ţara pentru două tradiţii ţinute până mai ieri cu sfinţenie: usturoiul şi promisiunea fetei de măritat. Cunoscută drept patria celor mai mari producători de usturoi, zona continuă să reprezinte un punct de referinţă în ceea ce priveste căsătoriile tradiţionale ţigăneşti. Deşi măsurile luate în ultimii ani au redus fenomenul fetelor care devin „neveste” înainte de majorat, rromii nu se pot rupe definitiv de tradiţie. Părinţii fetiţelor care devin „mirese” par iniţial cooperanţi, dar când se deschide acest subiect delicat acceptă cu greu să vorbească în faţa camerei de luat vederi. Deşi recunosc că unele familii încă mai practică acest obicei, reprezentanţii comunităţii spun că trecerea la cultul penticostal  ar fi redus drastic acest fenomen şi că acum femeile rrome se căsătoresc abia la 16 ani.
Sătenii români şoptesc cu teamă că rromii încă mai recurg la această practică pentru a-şi păstra averile în familie.
Obiceiul de a promite fata încă de la vârste fragede este admis de femeile rrome care au trecut la rândul lor prin această etapă decisă de părinţii lor. Ultimul caz oficial de căsătorii între minori, care a ţinut prima pagină a ziarelor, datează din 2008. Atunci, logodna Marghioalei, o copilă romă de 5 ani şi 8 luni, din satul buzoian Râmnicelu, a scandalizat toată Europa.
Evenimentul a răscolit comunitatea în problema căsătoriilor cu minore dar a şi readus în atenţia întregii lumi tradiţiile nu tocmai civilizate din comuna Râmnicelu. Din cauza abandonului şcolar generat de căsătoriile între minori, abia în anul 2010 o fată de etnie romă din localitate a ajuns să urmeze cursurile unui liceu.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.