sâmbătă, 13 iulie, 2024

VIDEO Conflict între un afacerist turc și localnicii din Vizireni. Supărarea a pornit de la un drum pe care turcul a pus interdicție

VIDEO Conflict între un afacerist turc și localnicii din Vizireni. Supărarea a pornit de la un drum pe care turcul a pus interdicție

Facebook
Twitter
Email

Sătenii din localitatea buzoiană Vizireni se războiesc de câteva zile cu un om de afaceri turc, din cauza drumului care duce spre izlazul comunal. După ce a devenit stăpân peste o amenajare piscicolă, turcul le-a transmis sătenilor că nu mai pot călca pe un segment de drum ajuns acum în proprietatea sa. Interdicția afectează peste o sută de crescători, care nu mai pot ajunge cu animalele la pașune.

Drumul blocat era singura cale de acces printre bălțile de pește, pe o distanță de câțiva zeci de kilometri.

Peste 300 de hectare de teren din jurul bălților de la Vizireni au fost concesionate anul trecut de afaceristul Ahmed Beynur, în scopul reamenajării. În proprietatea acestuia a intrat totodată și singurul drum care duce la izlazul unde sătenii au zilnic peste 2000 de animale la pășunat. În momentul în care au fost avertizați de afacerist să nu mai treacă prin proprietatea sa, țăranii din Vizireni au venit să-i ceară socoteală. Pe durata scandalului, angajații patronului turc au stat în mașina poliției, feriți de mulțimea furioasă.

”Sunt afectați cam 100 de crescători de animale din Vizireni, care au peste 700 de bovine și peste 2000 de ovine. Nu mai putem trece la pășune și e grav, pentru că aici oamenii trăiesc din agricultură și creșeterea animalelor”, a declarat Florin Adrian, medic veterinar în localitate.

Tensiunea a fost amplificată și de vestea ajunsă ieri la urechile sătenilor, cum că turcul tocmai a adus lângă izlaz câteva mii de animale. Atât sătenii din Vizireni, cât și autoritățile locale îl acuză pe afaceristul Ahmed Beynur de abuz, deoarece prin contractul de concesiune el nu ar avea voie să utilizeze terenul decât ca amenajare piscicolă, nu și în scop agricol.

Atât patronul turc cât și contestatarii lor au fost chemați la sediul poliției zonale, pentru negocieri. De la întâlnire, sătenii au ieșit și mai nervoși iar patronul, cu o amendă de 1.200 de lei de la DSV, pentru lipsa actelor de însoțire a animalelor transportate pe pășune.

Oamenii din Vizireni sunt hotărâți să conteste la Agenția Domeniului Statului actul de concesiune, întrucât baza piscicolă a aparținut în anii ‘80 comunității și să îl acționeze în instanță pe patronul turc, pentru că a pus interdicție pe un drum public.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.