sâmbătă, 24 februarie, 2024

VIDEO Comuna Mihăilești, terorizată de hoți! Oamenii și-au montat alarme în odăi și camere la grajduri

VIDEO Comuna Mihăilești, terorizată de hoți! Oamenii și-au montat alarme în odăi și camere la grajduri

Facebook
Twitter
Email

Sătenii dintr-o comună buzoiană trăiesc de aproape trei ani în teroare, din cauza unor hoți care își fac de cap noaptea. Nu e gospodar care să nu-și fi luat propriile măsuri de protecție. Dacă unii și-au montat grilaje la geamuri și au pus clopote la uși, alții și-au improvizat alarme ori camere de supraveghere. Peste 50 de plângeri au ajuns la poliție, anul trecut, însă alte zeci de furturi au fost trecute cu vederea de păgubiți, pentru că, spun ei, le-au dispărut obiecte mărunte.

Localnicii din Mihăileşti trăiesc în tensiune noapte de noapte. Sub adăpostul întunericului, o bandă de hoţi le calcă gospodăriile şi fură de la animale, la grâne ori băutura din beciuri. În decembrie, infractorii s-au axat pe carnea de porc. Familia Iordache a fost călcată de hoți cu puțin timp înainte de Crăciun.

 

”Jumătate de porc mi-au furat, cu o săptămână înainte de Crăciun. A intrat pe geam, a deschis toate ușile, vreo patru, și au ajuns până aproape de odaia în care dormeam noi. Acolo au găsit carnea tranșată. Nu știu cum s-a făcut că nu a scârțâit nicio ușă. Acum tai iar un porc dar o să îl bag sub plapumă, noaptea”, spune Ilie Iordache, unul dintre păgubiți.

În aceeași noapte, hoții au trecut și pe la familia Budmălai. Infractorii nu le-au mai lăsat celor doi bătrâni nici măcar o ureche din porcul pe care tocmai îl tăiaseră.

 

”Nu am simțit nimic când a intrat. Putea să ne omoare în casă. A luat o gpleată cu carne, altă găleată cu oase și tot ce era în congelator. Nimic nu ne-a mai lăsat. Cred că au fost mai mulți, unul era înăuntru și dădea carena altuia, pe geam”, declară Stana Budmălai, din Mihăilești.

Localnicii s-au transformat în detectivi din cauza hoţilor care dau spargere după spargere. Oamenii şi-au gândit, fiecare în parte, după posibilităţi, o strategie de apărare împotriva hoţilor. Unii şi-au pus gratii la ferestre, alţii clopote la uși. Tanti Eleonora, de exemplu, are de o lună sistem de alarmă, pe care fiul său i l-a montat imediat după ce a fost călcată de hoți.

 

”Mi-au furat carnea de vită din congelator, apoi a venit fiul meu de la București și mi-a pus alarme la uși. Când au venit hoții a doua oră, după ce am tăiat porcul, m-a trezit soneria apoi hoțul a luat-o la fugă. Nu mai putem trăi cu nenorociții ăștia”, spune Eleonora Hogea.

 

bscap0003

Nici măcar sistemul de supraveghere instalat pe uliţele comunei nu îi mai sperie pe infractori. Răufăcătorii par a cunoaşte foarte bine zonele supravegheate video şi le ocolesc cu uşurinţă. ”Avem camere de supraveghere dar le cam evită. Oamenii nu prea au cum să se apere singuri, pentru că hoții le leagă ușile, sunt bătrâni, neputincioși”, declară Alexandru Cojocaru, viceprimar în Mihăilești.

Localnicii au cerut ajutor oamenilor legii iar, ca primă măsură, poliţia a suplimentat efectivul de patrulare. Un număr de 25 de persoane sunt suspectate de furt iar printre ele se află și un adolescent de 16 ani, care a fost trimis în judecată după ce a reuşit să spargă 14 locuinţe.

Sătenii spun că numărul furturilor a fost însă mult mai mare, cu sutele, dar au fost trecute cu vederea de păgubiți, pentru că, spun ei, le-au dispărut obiecte mărunte. Pe lângă carnea și alte produse alimentare, din gospodării au mai dispărut păsări, brânză, cafea ori ulei, oale de gătit şi lenjerie de pat sau chiar utilaje agricole.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.