vineri, 29 septembrie, 2023

VIDEO Comună de lângă orașul Buzău, terorizată de urși. Animalele se apropie de casele oamenilor

VIDEO Comună de lângă orașul Buzău, terorizată de urși. Animalele se apropie de casele oamenilor

Facebook
Twitter
Email

Locuitorii din Merei, județul Buzău, sunt sub asediul sălbăticiunilor. Urșii dau târcoale gospodăriilor, iar oamenii sunt avertizați aproape în fiecare zi prin RO-ALERT să fie precauți. Sâmbătă seara, telefoanele din Nenciulești au început să sune din cauza unui urs care a ajuns chiar aproape de locuințele oamenilor.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a transmis imediat un mesaj de avertizare: „Evitați zona, stați în case! Nu încercați să vă fotografiați sau să hrăniți animalul. Protejați-vă animalele de companie!”.

Locuitorii sunt îngrijorați și se întreabă când vor primi ajutorul autorităților. Pe Facebook, au curs reacțiile de revoltă ale sătenilor față de lipsa de reacție a autorităților. „Trebuie să ținem ursul de vorbă până vin autoritățile, pentru că suntem nevoiți să le spunem să plimbe ursul!”, a scris Adelina Chiricioiu.

Ursul a fost văzut de multe ori în ultimele zile, pe dealurile dintre Merei și Unguriu. Nu se știe dacă este vorba despre mai multe animale sau același urs. Situația este una foarte gravă și necesită măsuri urgente de protecție pentru locuitorii din satele de deal, unde oamenii nu sunt obișnuiți cu astfel de situații.

Potrivit unui tânăr din Ojasca, ursul a trecut prin sat, în ziua de 3 mai 2023. Același animal s-a dus în Joseni, sat al comunei vecine, Berca, în jurul orei 20.00. Bărbatul l-a filmat chiar de la geamul casei sale, ursul oprindu-se de câteva ori în fața gospodăriei acestuia.

La 24 aprilie a.c., un urs a ajuns în satul Valea Puțului, comuna Merei, din Buzău. Acesta a intrat în gospodăria unui localnic, atacându-i animalele. La trei zile după aceea, tot în Valea Puțului, un urs a făcut prăpăd la stupii de albine din zona bisericii.

Tot atunci, a atacat o turmă din extravilanul satului Valea Puțului. „Pe 27 aprilie, ursul a alergat oile care erau la păscut în Valea Puțului, urs care de câteva zile tot apare în zonă”, a scris o localnică din Merei.

Același urs, cu o seară înainte, fusese între Gura Sărății și satul Monteoru, aproape de ora 03.00, unde a sfâșiat nouă capre. Ulterior, a făcut ravagii și într-un țarc cu ovine din satul Mierea, comuna Vernești.

În timp ce unele voci s-au ridicat pentru a cere uciderea ursului, alții au susținut necesitatea de a proteja fauna sălbatică și de a dezvolta soluții mai bune pentru coexistența dintre oameni și animale.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.