joi, 30 noiembrie, 2023

VIDEO Cimitirul din localitatea buzoiană Buda, distrus parțial de o alunecare de teren

VIDEO Cimitirul din localitatea buzoiană Buda, distrus parțial de o alunecare de teren

Facebook
Twitter
Email
Zece morminte din cimitirul comunei buzoiene Buda au fost distruse după ce malul pe care erau amplasate s-a surpat în urma ploilor din ultima perioadă.  Localnicii le cer autorităților să urgenteze consolidarea terenului, pentru a opri distrugerile.  

Cimitirul din Buda se află foarte aproape de albia râului Râmnicu Sărat, pe un mal care se surpă puțin câte puțin, la fiecare ploaie. În urmă cu câteva zile, o alunecare de teren a distrus aproximativ zece morminte, de la marginea cimitirului, împreună cu gardul din lemn care îl delimita. Potrivit primarului din Buda, deținătorii mormintelor afectate de alunecare au primit alte locuri de veci, pentru a muta aici sicriele cu osemintele apropiaților. 
 
”Oamenii au fost nevoiți să își dezgroape morții, cu slujbe religioase, apoi să îi reînhumeze în alte locuri din același cimitir sau din alte cimitire ale localității. Există însă riscul ca alunecarea să continue și să distrugă și alte morminte astfel că trebuie intervenit urgent pentru consolidarea malului”, ne-a declarat Ion Tudose, primarul din Buda.   
 
Potrivit primarului, cu peste 15 ani în urmă au apărut primele alunecări care au măcinat din malul cu cimitirul satului. Nimeni nu a luat vreo măsură de atunci, deși autoritățile ar fi făcut demersuri.
 
”Am prezentat problema la Prefectura Buzău, la ISU Buzău, la Serviciul de Gospodărire a Apelor Vrancea și așteptăm acum o rezolvare din partea dânșilor. Ca soluție, ar trebui consolidat malul cu gabioane sau mutată albia râului. Știu că a fost organizată deja o licitație pentru lucrări și ar trebui să se apuce de treabă”, ne-a spus primarul din Buda.
 
Alunecările de teren produc pagube și în infrastructura rutieră a comunei Buda, drumul către Valea Salciei fiind afectat pe mai multe porțiuni.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.