marți, 23 aprilie, 2024

VIDEO Cele mai bune murături din România se fac la Monteoru, cu apă sărată de izvor

VIDEO Cele mai bune murături din România se fac la Monteoru, cu apă sărată de izvor

Facebook
Twitter
Email

Staţiunea Sărata Monteoru construită din fonduri proprii de boierul Grigore C Monteoru şi-a dobândit faima încă la începutul secolului 20 pentru faimoasa Mină de Petrol unică în Europa şi izvoarele sărate care făceau minuni pentru cei bolnavi. De aici se trage şi denumirea de Sărata care completat cu numele celui care a fondat staţiunea -Monteoru,pe vatra aşezării atesatată documentar încă din secolul al XV-lea.

La sfârşitul toamnei, bărbaţii din localitate organizează un adevărat pelerinaj pe dealul Murătoarea, unde se află cea mai apropiată sursă de apă sărată. De la izvor, apa este cărată în butoaie până în gospodării, acolo unde ingredientul natural este turnat în borcanele umplute cu gogoşari, castraveţi, conopidă ori gogonele.

Tot această denumire consfinţeşte calitatea ieşită din comun a câtorva izvoare care curg de pe dealurile din apropiere cu o concentraţie foarte ridicată de clorură de sodiu.”Părinţii şi bunicii soţului meu făceau acelaşi lucru, aduceau apă sărată, care are un conţinut mare de minerale, de pe acest deal pentru conservele de toamnă. E foarte bună pentru murături, care rămân proaspete până în mai şi chiar iunie. Gospodinele nu trebuie să mai adauge nicio lingură de sare, dacă folosesc apa aceasta de izvor”, spune Iuliana Muşa, gospodină din Sărata Monteoru.

Datorită conţinutului foarte mare de sare, această apă este folosită pentru murături, spune Liviu Niţă, patronul unei pensiuni din localitate: „Locuiesc de 10 ani la Sărata Monteoru şi am auzit că aceste obiceiuri datează de sute de ani. Apa sărată de la Monteoru este ideală pentru conservele de toamnă. Proba care arată că această apă este bună pentru bucătărie este oul care se ridică la suprafaţă”, spune Niţă Liviu.

Staţiunea Sărata Monteoru este situată între dealurile din Curbura Carpaţilor, la o distanţă de 20 de kilometri de municipiul Buzău. Cu milioane de ani în urmă, aici era fundul mării sarmatice, care s-a transformat într-o crustă de roci şi fosile sărate. Asta face ca izvoarele care ies la suprafaţă să aibă o concentraţie puternică de sare şi fier.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.

Actualitate

Împrumutul rapid: Când timpul este esential

În lumea finanțelor personale, un împrumut rapid poate oferi soluții rapide și eficiente dacă te confrunți cu probleme financiare urgente sau imprevizibile. Asemenea unui buton