luni, 4 martie, 2024

VIDEO Ce spun sătenii din comuna Țintești care au ratat șansa de a deveni orășeni

VIDEO Ce spun sătenii din comuna Țintești care au ratat șansa de a deveni orășeni

Facebook
Twitter
Email

Referendumul de unificare a comunei Țintești cu municipiul Buzău, aflat în imediata vecinătate, a eșuat. Cei care au mers duminică la vot, cu speranța că vor veni condițiile de oraș și pe ulițele lor, se uită acum cu jind spre orașul de care îi despart doar opt kilometri. Sunt însă mulți și cei care triumfă după acest eșec și spun că tot mai bună e viața la țară.

Nimic nu i-a convins pe domnul Stelian și pe soția sa, Genoveva, să meargă duminică la referendumul de unire cu orașul Buzău. Ei spun că se poate trăi confortabil într-o localitate rurală, cu apă de la fântână sau de la hidrofor, ori cu fosă în loc de canalizare.

Soții Vasile locuiesc de peste 20 de ani în Țintești și sunt mulțumiți cu puținul pe care traiul la țară îl poate oferi. Pentru această viață simplă și sănătoasă spun că s-au mutat din oraș, unde stăteau la bloc.

Cei doi bătrâni cred că transformarea satului lor în cartier al orașului Buzău nu ar fi adus nimic bun în perioada imediat următoare. ”Vrem să rămână comună. Chiar dacă ne uneam, o sută de ani nu s-ar fi făcut nimic aici. Și în cartierul Mihai Viteazul au așteptat mult și bine civilizația”, spune Stelian Vasile.

Cei doi săteni din Țintești spun că aducerea unei rețele de gaze în sat și asfaltarea ulițelor se pot realiza și dacă rămâne comuna independentă.

Nu toți localnicii împărtășesc opinia soților Vasile. Amăgiți cu promisiunea că vor avea apă curentă, canalizare, gaze, asfalt ca-n oraș, peste 40 la sută dintre cetățenii cu drept de vot din comună au ajuns duminică la urne.

Eșecul la referendum a fost subiect de dezbatere pe ulițe și-n fața bodegilor. ”Problema mare la noi e cu gazul și canalizarea. Ar fi fost bună rețeaua de apă, promisă, modernizarea drumurilor trebuia făcută. Acum așteptăm alt referendum”, spune un localnic din Țintești.

Țintești este una dintre cele mai sărace comune din județul Buzău. Are însă populație mică și teritoriu foarte extins, lângă municipiul Buzău, astfel că s-a încercat prin referendum lipirea acestui teritoriu la oraș. Totul a fost în zadar, din cauza absenteismului în ziua de votare.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.