VIDEO Camionul unei primării buzoiene, filmat când depozitează gunoi menajer pe câmp. Ce explicații dă primarul

Primarul din Cilibia, județul Buzău, este acuzat de câțiva localnici că încalcă legislația de mediu, după ce au filmat camionul primăriei în timp ce descarcă deșeuri într-o groapă ilegală. Acumularea de gunoi s-a format la mai puțin de 200 de metri distanță de zona locuită, spun martorii.

Într-un clip care însoțește sesizările trimise Gărzii de Mediu de un grup de săteni din Cilibia, autorii lui spun ca apare un camion din parcul auto al Primăriei care transportă deșeuri adunate din gospodării pe un teren viran. Deșeurile sunt acoperite apoi cu pământ, acuză oamenii.

În alte fotografii, apar mormane de gunoi menajer formate pe malurile unui canal de irigații.

”Așa scapă primarul din Cilibia de gunoiul adunat din sat, pentru care percepe taxă lunară de la oameni. Îl îngroapă la 200 de metri de casele oamenilor și așa salvează niște bani pe care i-ar fi dat la un depozit legal”, ne scrie N.B., unul dintre localnicii care acuză primăria că depozitează ilegal gunoiul pe un teren din apropierea satului.

Potrivit martorilor, camionul descarcă cel puțin o dată pe săptămână gunoaie în gropile de la marginea satului. Din cauza vântului, resturi din depozitul ilegal ajung uneori în sat și se împrăștie pe tot câmpul.

Primarul din Cilibia, Ion Enache (PSD), recunoaște că s-a descărcat gunoi la marginea satului. Spune însă că scopul a fost acela de a nivela un teren deteriorat de cărămidarii de la periferie, care în lunga perioadă în care au produs cărămizi din lut ars au săpat gropi adânci.

”Ceea ce s-a aruncat acolo este un amestec de gunoi de grajd cu crengi, vegetale, nicidecum deșeuri reciclabile. Deșeurile au ajuns pe niște terenuri degradate, din cauza celor care folosesc pământ pentru cărămida arsă, după care s-a acoperit și nivelat”, spune Ion Enache, primarul din comuna Cilibia.

Același primar mai spune că depozitarea ilegală de gunoi în gropile cărămidarilor nu a durat mai mult de două luni, perioadă de care a avut nevoie pentru organizarea firmei locale de salubrizare și care a fost neacoperită de un contract pentru depozitarea deșeurilor la o rampă autorizată.

În urma sesizărilor din ultimele zile către Garda de Mediu Buzău, autoritățile locale din Cilibia au primit 15.000 de lei amendă și ultimatum pentru remedierea situației. Mai precis, în următoarele două luni, autoritățile trebuie să ridice tonele de gunoaie îngropate la marginea satului și să le transfere la un depozit legal, contra cost, evident.

Primăria va trebui, totodată, să le distribuie pubele localnicilor, prin firma înființată, și să se doteze cu mașină de gunoi. Primarul Ion Enache se vede deja între ciocan și nicovală, deoarece costurile cu depozitarea legală în groapa de la Gălbinași, care este gestionată de o firmă privată, nu vor putea fi acoperite exlusiv din taxa de ridicare a gunoiului.

”Sper să ne descurcăm pentru că serviciul de salubrizare trebuie să se autofinanțeze. Mai mult de cinci lei lunar, pe cap de locuitori, nu putem cere iar din calcule a ieșit că ar trebui mai mult de 8 lei ca să ne ajungă. Va fi greu și cu încasarea pentru că, din ce știm din alți ani, gradul de colectare a banilor de la abonați este sub 60 la sută”, spune primarul din Cilibia.

Strâns cu ușa de autoritățile de mediu, Ion Enache și-a luat angajamentul că va curăța toate gunoaiele de la marginea localității în următoarele două luni, până când va primi o nouă vizită a comisarilor Gărzii de Mediu.

Cazul Cilibia nu este însă singular, peste 30 de sesizări fiind înregistrate în ultima perioadă la Garda de Mediu Buzău. Instituția de control este asaltată de plângeri legate de depozitarea ilegală a gunoiului în apropierea localităților, iar multe dintre acestea vizează chiar autoritățile locale.

Primarii spun că problema depozitării deșeurilor adunate din localități va avea rezolvare abia după amenajarea de către Consiliul Județean Buzău a unui mare depozit de deșeuri menajere, pe raza comunei Poșta Câlnău, proiect care din păcate este înghețat de aproape trei ani.

Fii Reporter

Tablouri canvas personalizate - Livrare Gratuita in Buzau