Taxă de salubrizare în sate ale comunei Cozieni de unde nu s-a ridicat niciodată gunoiul

Localnicii din comuna buzoiană Cozieni se plâng că primăria percepe taxă de gunoi în sate din care nu se colectează gunoiul, nu au pubele iar localnicii nu au semnat niciun contract cu vreo firmă de colectare a gunoiului. Primarul spune că taxa, care nu este mare, 10 lei pe an, este pentru salubrizarea locurilor în care sătenii aruncă gunoiul.

”Primăria comunei Cozieni percepe taxă de gunoi în sate unde oamenii poate nici n-au auzit de colectarea gunoiului. Nu există pubele, nu s-a semnat niciun contract cu vreo firmă de colectare a gunoiului. Cei de la primărie au motivat că mașina nu urcă până acolo. Mi se pare un abuz din partea lor”, se arată într-o sesizare formulată de Mihaela, o tânără din Cozieni.

Astfel de plângeri au sosit cu zecile și la Primărie, după cum mărturisește chiar primul gospodar al comunei Cozieni, Daniel Panatitescu. Acesta administrează comuna din România cu cele mai multe sate, 20, dispersate pe o rază foarte mare, care numără însă doar 2070 de locuitori.

”Pentru că gropile de gunoi sunt desființate de circa cinci ani de zile, avem contract cu un serviciu de salubrizare, Romprest, care vine o dată pe lună, pentru că atât ne permitem, și ridică gunoiul din patru containere de o tonă fiecare în care strângem gunoaiele de pe maluri sau din râpele în care aruncă ei deșeuri. Mașina nu poate urca în sate și acționează numai pe șosea, pentru că este de mare tonaj. Altfel spus, taxa aceea este o taxă paușală pentru curățenia care se face în comună. Deci nu este taxă pentru a i se ridica gunoiul, ci o taxă de 10 lei pe an, adică 80 de bani pe lună”, spune primarul din Cozieni.

Daniel Panaitescu, primarul comunei Cozieni, spune că nemulțumirea localnicilor este nejustificată, deoarece banii strânși din taxa de 80 de bani lunar încasată de la fiecare sătean nu acoperă nici o zecime din valoarea contractului cu firma de salubrizare.

”Din acești bani eu încasez lunar mai puțin de 300 de lei pe lună iar la firma Romprest plătesc 3.700 de lei în fiecare lună pentru a ridica gunoiul de la cele patru puncte amenajate. Îi anunț pe localnici însă că în cel mult o lună de zile vom intra în parteneriat cu adminsitrația comunei vecine Pârscov, care își cumpără mașină de salubrizare, astfel încât să vină de cel puțin două ori pe lună și la noi să ridice gunoiul. O să pună pubele și atunci o să fie necesară o taxă de gunoi pe cap de locuitor”, spune Daniel Panaitescu.

Primarul spune că localitatea Cozieni este ultima de pe Valea râului Bălăneasa care are contract de ridicare a gunoiului, localnicii din următoarele cinci comune fiind nevoiți să arunce deșeurile menajere pe malul apei.

Fii Reporter