Sătenii din Pănătău, speriați de un urs care le atacă gospodăriile. Au cerut sprijinul autorităților

Panică printre localnicii din comuna buzoiană Pănătău, din cauza unui urs care a început să atace gospodăriile. Animalul a pătruns, sâmbătă noaptea, în gospodăria unei femei din satul satul Lacul cu Anini și i-a luat porcul din coteț. În urmă cu câteva zile, el a atacat mai multe gospodării din satul Begu, însă localnicii de acolo l-au alungat.

• Oamenii se tem acum că ursul înfometat ar putea ataca din nou, motiv pentru care au cerut sprijinul autorităților.

Urșii au început să dea iama în gospodării, în căutarea hranei, iar ultimul atac a avut loc în week-end când un urs a coborât în satul Lacul cu Anini din comuna Pănătău și a intrat într-o gospodărie unde a ucis un porc.

Animalul s-a retras în pădure, lăsând în urmă doar rămășițele animalului. Oamenii spun că este vorba despre un urs foarte mare.

În urmă cu câteva zile, el a atacat mai multe gospodării din satul Begu, însă localnicii de acolo l-au alungat, iar animalul a trecut dealul către Lacul cu Anini.

Luni, prefectul de Buzău, Carmen Ichim, a solicitat reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Gărzii Forestiere şi celorlalte instituţii care pot interveni în astfel de cazuri să analizeze situaţia din teren şi să întocmescă un raport exact.

Acesta trebuie să fie gata până marți dimineață pentru ca ulterior Prefectura să solicite Minsterului Mediului autorizarea intervenției vânătorilor în cazul ursului de la Pănătău.

Comportamentul sălbăticiunii este specific ieșirii din hibernare când animalele coboară în localități pentru a-și căuta hrană.

În cele mai multe cazuri se cere împușcarea animalului, însă obținerea tuturor autorizațiilor de vânătoare durează destul de mult. În această situație, oamenilor nu le rămâne decât să își ia propriile măsuri de protecţie.

Fii Reporter