duminică, 14 iulie, 2024

Râul Călmățui a fost poluat cu dejecții! Este concluzia autorităților de mediu, care vor intensifica ancheta

Râul Călmățui a fost poluat cu dejecții! Este concluzia autorităților de mediu, care vor intensifica ancheta

Facebook
Twitter
Email

Au sosit primele rezultate, în ancheta privind posibila poluare a râului Călmățui. Reprezentanții Gărzii de Mediu spun că valorile stabilite în urma analizelor arată că apa râului a fost poluată cu dejecții provenite de la vreo fermă sau aduse cu cisternele.

„Din primele analize pe care le-a efectuat Direcţia Apelor, buletinele de analize la indicatori de calitate se constată, în primă fază, o creştere a conţinutului organic. Asta înseamnă că, pe lângă conţinutul mic de oxigen şi volumul mic de apă, s-a deversat ceva, dejecţii animaliere”, a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Buzău, Carmen Ichim. Nu se ştie deocamdată despre ce tip de dejecţii este vorba şi nici cum au ajuns în apă.

Dacă se va dovedi că dejecţiile nu au ajuns accidental ci au fost deversate voit în apă, cel care se face vinovat de moartea peştilor va plăti scump. Sancţiunile pot ajunge până la 100 de mii de lei. Mai mult, dacă analizele care vor fi efectuate în continuare vor stabili că la Smeeni a fost vorba despre o poluare intenţionată, autorităţile pot ajunge şi la acuzaţii penale pentru autorii dezastrului ecologic.

Acum autoritățile trebuie să mai aștepte încă trei zile până când rezultatele analizelor vor arăta exact natura dejecțiilor. Apoi, se vor efectua noi controale la societățile comerciale din zona albiei râului. Cea mai afectată zonă a râului Călmățui este cuprinsă între localitățile Smeeni și Gherăseni.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.