Pandemia schimbă mentalități. Primarul unei comune buzoiene a cumpărat un defibrilator pentru săteni

Murgești este prima comună din Romînia în care există un defibrilator extern automat, destinat publicului. De câteva zile, pe fațada primăriei buzoiene există un echipament funcțional care poate ajuta la salvarea unei vieți în caz de stop cardio-respirator.

Investiția în dispozitivul medical s-a ridicat la 10.000 lei, din bugetul localității. Defibrilatoarele externe sunt complet automate, au o greutate de 3 kg. și pot fi folosite cu ușurință inclusiv de persoanele fără pregătire de specialitate.

Primarul comunei buzoiene a decis să ia această măsură pentru a împiedica producerea unor tragedii ca cea înregistrată la Râmnicu Sărat, săptămâna trecută, când un taximetrist a murit pe stradă, în timp ce martorii sunau disperaţi să vină ambulanţa.

”Acum, mai mult ca oricând, e cazul să investim în viața semenilor nostri. Din păcate, am avut un caz nefericit la Râmnicu Sărat, care ne-a dovedit cât de important este să beneficiem de mijloacele necesare salvării de vieți omenești”, a declarat Ionel Negraru, primarul Comunei Murgești.

Defibrilatorul a fost montat pe faţada Primăriei şi are un acumulator care va rezista opt ani.

Instructajul localnicilor cu privire la utilizarea acestui aparat în situaţii de urgenţă, pentru salvarea unei vieţi când persoana se află în stop-cardiorespirator, se va face după ridicarea restricţiilor privind distanţarea socială.

”După trecerea acestei situații de criză, vom iniția serii de cât mai multe persoane în utilizarea acestui dispozitiv. Utilizatorii sunt ghidați, în limba română, asupra pașilor care trebuie urmați pentru salvarea unei vieți, desi aparatul, în mod automat, stabilește intensitatea curentului care trebuie descărcat în funcție de greutatea și vârsta pacientului”, explică primarul.

Reprezentanţii producătorului s-au deplasat la faţa locului pentru a-i instrui pe angajaţii primăriei să ofere ajutor în caz de înec sau stop cardio-respirator dar să le vorbească şi despre modalitatea simplă de intervenţie cu defibrilatorul automat.

Fii Reporter