joi, 22 februarie, 2024

Încă un primar buzoian declarat incompatibil de ANI. Primarul din Năeni, în conflict de interese de natură administrativă şi penală

Încă un primar buzoian declarat incompatibil de ANI. Primarul din Năeni, în conflict de interese de natură administrativă şi penală

Facebook
Twitter
Email

După ce ieri anunţa că edilul Buzăului, Constantin Boşcodeală, este incompatibil, astăzi, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa conflictului de interese de natură administrativă şi penală, precum şi săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în cazul lui Marian Apostol, primarul comunei Năeni. Potrivit unui comunicat de presă al ANI, Marian Apostol a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în timpul exercitării mandatului de primar al comunei Năeni a avizat plata a trei facturi emise de către societatea în cadrul căreia acesta deţine calitatea de asociat unic şi soţia sa, funcţia de administrator, în sumă totală de 3.532,03 Lei. Potrivit aceluiaşi comunicat, Marian Apostol a încălcat dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]. Persoana […] faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, se precizează în comunicatul ANI.

Marian Apostol a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.