miercuri, 21 februarie, 2024

FOTO Anchetă declanșată de Prefectură, după ce au fost descoperiți pești morți în râul Sărata. Cauze probabile, poluare chimică sau lipsă de oxigen

FOTO Anchetă declanșată de Prefectură, după ce au fost descoperiți pești morți în râul Sărata. Cauze probabile, poluare chimică sau lipsă de oxigen

Facebook
Twitter
Email

Autoritățile județului Buzău au declanșat o anchetă după ce a fost semnalată o posibilă poluare a râului Sărata, în dreptul stațiunii Monteoru. Indicii în acest sens sunt prezența unor pești morți, culoarea închisă a apei și un miros fetid degajat de aceasta.

O persoană a sesizat sâmbătă existența unor pești morți în apa râului Sărata care străbate localitatea Sărata Monteoru.

Imediat, prefectul județului Buzău, Carmen Ichim, a dispus deplasarea pentru verificări a unei echipe mixte formate din reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Buzău, ISU Buzău și ai Primăriei Merei.

La fața locului, au fost efectuate verificări pe o porțiune de peste 2 km din albia râului și s-a constatat prezența unor grupuri mici de peștișori morți pe o porțiune de aproximativ 500 de metri cuprinsă între un hotel de pe malul stâng și un restaurant de pe malul drept, în amonte, și zona fostului camping, în aval.

Tot pe acest tronson, nivelul apei este foarte scăzut, are o culoare închisă și degajă un miros fetid. În amonte de zona hotelului și restaurantului menționate anterior, precum și în aval de camping, nu a fost sesizată mortalitate piscicolă.

Au fost prelevate probe de apă de către angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Buzău pentru determinarea concentrației de cloruri, azotiți, azotați, amoniu și detergenți.

S-au mai luat probe din trei puncte: Izvorul nr. 6 (situat la 150-200 m în amonte de zona indicată), zona de evacuare a apelor uzate a hotelului și zona de evacuare a apelor uzate a restaurantului.

Potrivit reprezentanților Prefecturii, cauze posibile ale mortalității peștilor ar fi deversarea de substanțe toxice în apa râului sau lipsa de oxigen.

Echipa de control a dispus monitorizarea zonei de către Primăria Merei și SGA Buzău și blindarea imediată de către administratorul restaurantului a evacuării apelor uzate. În funcție de rezultatele analizelor de laborator, autoritățile vor lua măsurile legale care se impun.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.