VIDEO Doar câteva cărți sfinte și obiecte de cult au scăpat din incendiul care a distrus parțial biserica din Vispești

Un mare necaz s-a abătut peste localnicii unui sat din comuna buzoiană Breaza. Biserica veche de aproape două sute de ani a ars în întregime pe interior. Lăcașul religios fusese controlat de pompieri în aceeași dimineață.

Preotul paroh din Vispești locuiește chiar în curtea bisericii, în casa parohială. Spre seară, după ce cu câteva ore mai devreme își făcuse rugăciunea în biserică, a observat pe una dintre ferestrele casei sale că în altar sunt flăcări.

„Părintele s-a uitat din casă spre biserică şi a văzut că era foc. Am venit repede în biserică, am anunţat pompierii. Era atât de mult fum, încât am încercat să intrăm pe partea cealaltă a bisericii, dar nu se putea intra”, a declara soția preotului din sat.

Cu doar cateva ore înainte să se întâmple nenorocirea, o echipă de la ISU venită în control i-a atras atenția preotului că instalația electrică este veche și trebuie schimbată.

„Am deschis sfântul altar şi a ieşit un fum negru, altceva nu ştiu, nu am avut candela aprinsă, nu am avut nimic în priză. Chiar azi dimineaţă au venit cei de la ISU şi m-au avertizat că trebuie schimbată instalaţia electrică, că era foarte veche”, a declarat Paul Bârsan, preot parohia Vispești.

Pompierii au venit cu cinci autospeciale: patru cu apă și una pentru intervenții la înălțime.

„Pompierii au constatat că incendiul se manifestă cu violenţă, cu degajări mari de fum la nivelul altarului. După stingerea incendiului au stabilit şi cauza probabilă de incendiu. Cel mai probabil, acesta a fost generat de un conductor electric defect”, a declarat Vasile Prahoveanu, de la ISU Buzău.

Cărţi religioase, obiecte de cult şi icoanele de pe pereți au fost distruse. Localnicii sunt supărați ca lăcașul în care se rugau duminică de duminică este distrus. Ei nu-și pot explica de unde s-a abătut nenorocirea. „A rămas acoperişul, dar înăuntru, picturi şi tot ce e, praf făcut tot”, spune, dezamăgit, un enoriaș al bisericii din Vispești.

Flăcările au distrus aproape tot ce era în interior. Din altar abia au mai scăpat câteva cărți sfinte și obiecte de cult. În urma incendiului, în biserică nu mai pot fi oficiate slujbele religioase. Oamenii se gândesc cum ar putea strânge bani pentru a reface altarul.

Fii Reporter

Tablouri canvas personalizate - Livrare Gratuita in Buzau