duminică, 14 iulie, 2024

Două comune buzoiene, neatinse nouă luni de coronavirus: „Aici este o barieră, toată lumea are o ţuică”

Două comune buzoiene, neatinse nouă luni de coronavirus: „Aici este o barieră, toată lumea are o ţuică”

Facebook
Twitter
Email

Comunele buzoiene Chiliile și Pardoși au reuşit aproape nouă luni să țină departe de hotarele lor boala care face ravagii în lume. Cele două comunități nu au înregistrat niciun caz de COVID-19, până zilele trecute, când autoritățile au raportat primele cazuri.

În cele aproape nouă luni de la debutul pandemiei de coronavirus, în care toată lumea a fost dată peste cap de boala ucigașă, două comune din zona de deal și de munte a județului Buzău au reușit să țină molima la distanță.

Comunitățile din Chiliile și Pardoși sunt atât de izolate și ocolite de drumeți, încât până și virusul a uitat o perioadă de ele. O spun localnicii din cele două comune, atunci când fac haz de necaz. Sau, cine știe, poate că țuica băută în fiecare dimineață pe stomacul gol are leac împotriva temutului virus, mai cred localnicii din Chiliile și Pardoși.

Pe nea` Gheorghiță Avramescu îl găsim la muncă într-o gospodărie din comuna Pardoși. Își ajută vecinii, pe soții Grigorescu, la pregătirile pentru iarnă. Cei trei oameni care trudesc în ogradă din zori și până se lasă întunericul peste sat respectă cu sfințenie regulile de igienă despre care au auzit că îi feresc de boală.

”Ourtăm masca și ne luăm toate măsurile de igienă, pentru că nu avem bani de spitalizare. Dacă vedem că cineva nu poartă mască, îi atragem atenția ca să nu ne îmbolnăvim”, spune Gheorghiță Avramescu.

În timp ce sparg lemne, văruiesc prin casă ori curăță grajdurile, soții Grigorescu și omul lor de nădejde, nea` Gheorghiță, au grijă să nu stea unul prea aproape de celălalt. Spălatul pe mâini cu săpun a devenit deja un ritual în curtea soților Grigorescu.

”De trei, patru ori ne spălăm. De câte ori facem treabă, ne spălăm pe mâini cu apă și săpun și purtăm și mască atunci când avem pe cineva în curte, la treabă sau doar în vizită. Ne este teamă pentru că avem o vârstă și nu știm ce putem păți”, ne spune Nicușor Grigorescu, gospodar din Pardoși.

Cei trei localnici sunt convinși că satul lor a reușit să se mențină neatins de coronavirus în primul rând pentru că zona este oarecum izolată, cu locuințe răsfirate, populație îmbătrânită și localnici care se deplasează foarte rar în afara comunei. Ei nu exclud însă că un rol important îl are și țuica nelipsită din gospodării, licoarea pe care cei mai mulți săteni o beau ca pe apă.

”Aici, la intrare în Pardoși, este barieră împotriva covidului. De ce? Pentru că toată lumea de aici are o țuică, un pahar de alcool bun, aici se bea numai curat, nu cu zahăr în țuică, nu cu alcool metilic. Ce-i drept, ne-am și păzit, am purtat mască, ne-am ferit, nu am umblat de colo-colo. Dacă eu mă duc la oraș o dată la o lună, de unde să iau boala?”, spune Gheorghiță Avramescu.

Comuna Pardoşi se află în nordul judeţului, în Subcarpaţii de Curbură, pe dealurile din zona cursului superior al Câlnăului. Populaţia localității se apropie de 500 de locuitori. Nici la Chiliile, o comună din Munții Buzăului, nu a ajuns coronavirusul.

Populaţia localității numără 623 de locuitori iar accesul în sat se fac pe un drum pietruit, descurajant pentru orice turist care ar fi atras de frumusețile regiunii. În această perioadă, ulițele satelor din Chiliile sunt pustii chiar și în jurul bodegilor unde oamenii socializau până nu demult în jurul meselor înțesate de băutură.

Autoritățile au fost categorice cu locuitorii încă de la începutul crizei sanitare. ”Le-am explicat oamenilor personal și cu angajații primăriei să nu iasă la magazin fără mască, iar persoanele străine care vin la ei să păstreze distanța socială. Le-am spus celor cu magazine și localuri să ia măsuri, să nu mai permită staționarea clienților, cum obișnuiau înainte”, spune Sorin Zaman, primarul din Chiliile.

Multora dintre săteni nu le vine să creadă, însă, că la Chiliile nu a apărut nici măcar un caz de infectare cu noul coronavirus de la începutul crizei sanitare. Ei cred mai degrabă că lumea din sat nu a fost testată, și doar de aceea nu au existat bolnavi în comună.

”Ne este frică și nouă, pentru că vedem că îmbolnăvește lumea și murim, tineri și bătrâni, dar eu cred că nu e controlată comuna asta cum trebuie. Nu sunt analize făcute, cumva, de aia nu a ieșit niciun bolnav la număr”, este convingerea unei bătrâne din sat.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.