VIDEO Un urs terorizează sătenii din Cozieni! A sfârtecat un tăuraş de 300 de kilograme.

Sălbăticiunile rămase fără hrană după perioada de hibernare au început să terorizeze satele din zona de munte a judeţului Buzău. Cel mai recent atac s-a soldat cu moartea unui tăuraş şi a câtorva mioare. Localnicii aşteaptă ca animalele care s-au înmulţit fără măsură să fie împuşcate de vânători iar ei să fie despăgubiţi pentru pierderile înregistrate.

Costică Pănescu obişnuia să îşi lege vitele pe păşune în apropierea gospodăriei. În urmă cu trei zile zile, săteanul s-a trezit seara când a mers să le ia de la păşunat fără un tăuraş. L-a căutat prin împrejurimi şi a găsit animalul sfârtecat la aproape un kilometru faţă de locul unde fusese priponit.
 
Nu este prima dată când ursul dă iama în animalele localnicului. Şi în trecut o ursoaică i-a intrat în grajd.
 
Acum sătenii se tem să îşi mai ducă animalele pe păşune.
 
Atacuri ale sălbăticiunilor au fost semnalate şi în alte zone ale comunei Cozieni. Unui localnic din comună lupii i-au mâncat patru mioare.
 
Miercuri, specialiştii de la Inspectoratul de Tegim Silvic şi Vânătoare Focşani au venit să constate dacă proprietarul poate fi despăgubit.
 
Vânătorii au stat două nopţi la rând la pândă însă nu au reuşit să prindă ursul.
 
Ursul şi lupul sunt specii strict protejate şi nu pot fi vânate decât cu derogare de la Ministerul Mediului.
 
Anul trecut 7 buzoieni au fost despăgubiţi cu 80 de mii de lei pentru pagubele provocate de urşi şi lupi.
 
Pe fondurile de vânătoare din Buzău existau anul trecut 484 de urşi şi 170 de lupi iar Ministerul a dat derogări pentru împuşcare pentru câte 11 exemplare din cele două specii protejate.
 

Fii Reporter