miercuri, 22 mai, 2024

VIDEO Veste bună pentru mămicile din Buzău! Maternitatea de pe Victoriei a devenit funcțională

VIDEO Veste bună pentru mămicile din Buzău! Maternitatea de pe Victoriei a devenit funcțională

Facebook
Twitter
Email

Maternitatea ultramodernă a Buzăului, în care autoritățile județului au investit 16 de milioane de euro, a devenit funcțională, cu o întârziere de patru ani. Unitatea medicală a mai fost inaugurată în 2012, însă formal, doar pentru păcălirea electoratului care se pregătea de alegeri locale. Pentru că atunci a adus aparatură medicală închiriată în mod fraudulos, fostul președinte al Consiliului Județean s-a ales cu un dosar la DNA.

Construcția a început în 2009 iar costurile finale, incluzând şi aparatura medicală şi non-medicală, depăşesc 16 milioane de euro, adică de patru ori mai mult decât au fost estimate. Investiția a fost necesară întrucât de o jumătate de secol buzoiencele nasc într-un spital care nu a fost reabilitat niciodată. În urmă cu patru ani, preşedintele Consiliului Judeţean, Victor Mocanu, a inaugurat o clădire goală, cu aparatură medicală închiriată pentru care instituţia plătea o chirie lunară de 50.000 de euro.

Pentru păcăleala electorală, preşedintele CJ , ajuns senator în toamna aceluiaşi an, a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, însă nici acum nu a primit o sentinţă de la Înalta Curte, unde se judecă dosarul său.

După ce noua conducere a Consiliului Județean Buzău a făcut inventarul lucrărilor decontate constructorului, a descoperit că multe dintre ele erau nefinalizate şi din această cauză unitatea medicală nu putea funcţiona. La finele anului 2013, CJ Buzău a primit puţin peste 3 milioane de lei de la Guvern pentru a cumpăra o parte din aparatura medicală necesară. Pentru că banii erau insuficienţi, un an mai târziu a contractat un credit de 4 milioane de euro , rambursabil în 10 ani, pentru achiziţionarea necesarului de aparatură medicală şi non-medicală.

Astăzi CJ Buzău, proprietarul clădirii a predat Maternitatea beneficiarului adică Spitalul Judeţean de urgenţă Buzău. Cea de-a doua inaugurare nu a mai fost cu tăieri de panglici, tocmai pentru a fi evitate comentariile. Actualul președinte al Consiliului Județean a promis că de data asta deschiderea maternității va fi pe bune.

În noua Maternitate, care este compartimentată după standardele europene, cu circuite medicale stricte, va fi acelaşi număr de paturi: 165. Saloanele de zi, rezervele, sălile de naştere, de operaţii, cele de terapie intensivă dar şi secţia de neonatologie au fost amenajate şi dotate cu aparatură şi mobilier de ultimă generaţie.

Medicii obstreticieni se vor putea consulta în timpul unei intervenţii chirurgicale cu alţi specialişti din clinici din ţară sau străinătate. Ei vor avea la îndemână tehnologie nouă pentru a opera. Dacă lipsa incubatoarelor era o problemă pentru neonatologi în vechea maternitate, în noul imobil, aparatura este atât de nouă încât cadrele medicale au fost nevoite să înveţe să o folosească.

Transferul pacientelor este programat după ce analizele de laborator vor arăta că sunt îndeplinite toate condiţiile.

Vechea maternitate va fi dezafectată indată ce se vor finaliza transferurile pacientelor. Din cauză că structura de rezistenţă a vechii maternităţi a fost afectată de cutremure, doar o expertiză va spune dacă va putea fi folosită în alte scopuri sau va trebui demolată.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.

Actualitate

Ce este detartrajul?

Detartrajul este o procedură stomatologică non-invazivă, menită să îndepărteze placa bacteriană și tartrul (depunerile calcificate) de pe suprafața dinților și de sub gingii. Această procedură