Ziua Vulcanilor, celebrată în cele două geoparcuri UNESCO din România pe 24 august 2024 – Marcarea a 100 de ani de când Vulcanii Noroioși sunt protejați în România
Cele două geoparcuri UNESCO ale României, Țara Hațegului și Ținutul Buzăului, sărbătoresc împreună Ziua Vulcanilor pe 24 august 2024, dată aleasă datorită rezonanței sale în rândul celor pasionați de vulcanism, fiind data la care a erupt vulcanul Vezuviu acum aproape 2 milenii.
Dacă în Țara Hațegului vorbim despre urme ale unor vulcani activi în urmă cu 70 de milioane de ani, în vremea dinozaurilor pitici din Cretacic, Ținutul Buzăului este arhicunoscut pentru alt tip de vulcani, a căror erupție îi impresionează pe vizitatori.
Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari şi Pâclele Mici reprezintă una dintre cele mai interesante rezervaţii mixte – geologică şi botanică – din România, protejată încă din anul 1924. În ultimii ani, vulcanii noroioși au devenit un reper pentru turismul buzoian, fiind cel mai vizitat obiectiv din Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului. ”Ziua Vulcanilor este un eveniment pe care Buzăul îl organizează pentru prima dată și ne bucură că prima ediție este alături de partenerii noștri de la Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului. Va fi o zi plină de activități, care vor avea loc la Vulcanii noroioși, dar, cel mai important, va fi o sărbătoare a comunității. Fiecare pensiune, producător local sau antreprenor din zonă se alătură evenimentului cu activități ce le vor desfășura în locațiile lor. Așa vedem noi o sărbătoare a unei comunități unite, care își susține și promovează valorile locale.”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău.
Pe tot parcursul zilei de 24 august, în ambele geoparcuri UNESCO vor avea loc activități menite să aducă în prim-plan geodiversitatea celor două teritorii. Astfel, în Ținutul Buzăului sunt așteptați turiști și localnici care doresc să afle informații atât despre vulcanism, cât și despre formarea vulcanilor “de glod” și să descopere patrimoniul natural și cultural al zonei.
Comunitățile din Berca și Scorțoasa invită publicul larg să participe la o serie de activități dedicate întregii familii: ateliere educaționale pentru copii, Turul Vulcanilor cu bicicleta electrică, tururi ghidate la Pâcle, degustare de produse locale, meniuri speciale cu arome locale, expoziție de port tradițional din zonă, seară astronomică pe vulcani, drumeții prin satele de pe dealurile vulcanilor.
”Acest eveniment este cea mai buna ilustrare a ceea ce inseamna un Geoparc International UNESCO. Are la baza rezultatele cercetarilor stiintifice dedicate unor fenomene naturale de exceptie, este sustinut de admnistratii locale, școli, asociatii si de antreprenori din cele doua geoparcuri. El promoveaza povestile locurilor, produse locale si evenimente ce sustin un turism de calitate. Este parte din calendarul Retelei Geoparcurilor din Romania si este promovat in cele 213 teritorii din 48 de tari ale Retelei Internationale a Geoparcurilor, cu ocazia celebrarii a 20 de ani de la constituire.”, a declarat Alexandru Andrășanu, președintele Rețelei Geoparcurilor din România.
Totodată, va fi lansat primul traseu de geocaching de la Vulcani. Geocaching este un joc la nivel internațional, bazat pe poziționare GPS și constă în găsirea unor cutii cu ‘comori’ numite geocache-uri, ascunse la anumite coordonate geografice. Totul este înregistrat pe site-ul www.geocaching.com, unde pot fi văzute coordonatele cutiilor ascunse pe tot globul. Cutiile vor fi amplasate la Vulcanii Noroioși în colaborare cu Asociația de Geocaching România, de către elevii voluntari de la Colegiul Economic regale Mihai I, școală asociată UNESCO.
Prima ediție a evenimentului de la Buzău este inițiată de Consiliul Județean Buzău, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară A.D.I „Ținutul Buzăului” și organizată cu sprijinul comunităților din Berca și Scorțoasa: antreprenori în turism, producători locali, ghizi, ONG-uri, școlile și autoritățile locale pe teritoriul cărora se află faimoșii Vulcani Noroioși. Acestora li se alătură partenerii în administrarea Geoparcului, Asociația Ținutul Buzăului și Universitatea din București.
În Țara Hațegului, Ziua Vulcanilor are o însemnătate aparte pentru că marchează cei 10 ani de existență a Casei Vulcanilor, unul dintre cele mai de succes proiecte de educație și voluntariat de pe teritoriul Geoparcului. Evenimentul se află la cea de a șasea ediție și își propune să fie o celebrare a descoperirilor geologice din zonă. Activitățile și atelierele desfășurate cu această ocazie sunt realizate împreună cu echipa de Voluntari pentru Geoparc și se adresează publicului larg. Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului este situat în județul Hunedoara și, de la obținerea recunoașterii internaționale în anul 2005, este administrat de Universitatea din București.
Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului este un teritoriu de dezvoltare sustenabilă, complet rural, care are în palmares două distincții importante: Designație UNESCO și Destinație Europeană de Excelență. Este un teritoriu care se mândrește cu situri și elemente de interes geologic, ecologic, arheologic, istoric şi cultural, de importanță mondială. Pricipalele atracții naturale ale Ținutului sunt Vulcanii Noroioși, Domul de Sare de la Lopătari, Grunjul de la Mânzălești, Focurile Vii de la Lopătari, Trovanții de la Ulmet, Chihlimbarul de la Colți și Ciupercile de la Odăile. Atracțiile culturale includ Așezările Rupestre de la Aluniș-Colți-Bozioru, mănăstirile Poiana Mărului și Găvanu, Muzeul Chihlimbarului de la Colți și Casa Memorială Vasile Voiculescu. Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului este rezultatul parteneriatului de succes dintre Asociația Ținutul Buzăului, Consiliul Județean Buzău și Universitatea din București.
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 213 de teritorii din 48 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare.
Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali.
Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural.
Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.