sâmbătă, 15 iunie, 2024

Zmeura este recoltată mai devreme cu trei săptămâni. Vremea caldă a grăbit coacerea fructelor

Zmeura este recoltată mai devreme cu trei săptămâni. Vremea caldă a grăbit coacerea fructelor

Facebook
Twitter
Email

Vremea anormală a dat peste cap tot ce se știa despre culturile vegetale. A venit rândul producătorilor de fructe de pădure să se convingă de acest lucru. Căldura nefirească din iarnă și primăvară a grăbit coacerea zmeurei cu trei săptămâni, astfel că primii care culeg aromatele fructe vând kilogramul cu 50 de lei.

Ca să nu mai aibă emoții din cauza fenomenelor meteo surprinzătoare, cum a fost în ultimii ani, un cultivator din Buzău a investit în plase antigrindină, pentru a-și proteja plantația.

Cristina și Dănuț Panait produc zmeură de peste zece ani, pe șapte hectare de teren din Poșta Câlnău. Au mai avut sezoane în care au început recoltatul fructelor mai devreme, însă niciodată cu trei săptămâni, ca acum. Iarna blândă a derutat de tot cultura.

„Zmeura s-a copt pentru că la sfârșitul lui februarie, începutul lui martie, am avut o perioadă de vreo trei săptămâni foarte caldă. Și atunci au început să drajoneze, practic să revină la viață mai devreme”, spune Dănuț Panait.

Producătorul de fructe de pădure ne spune că zmeura din țara noastră se recoltează de obicei în lunile de vară. Soiurile timpurii sunt gata pentru cules abia la sfârșitul lunii iunie. Pentru a obține cea mai bună calitate și dulceață, zmeura trebuie recoltată atunci când este complet coaptă.

„Aici am cam 100 de grame de zmeură. O vindem cu cinci lei, pentru că este la început”, ne arată Cristina.

În ultimii ani, natura capricioasă i-a dat mari emoții lui Dănuț Panait și multora ca el. În 2022, o furtună cu grindină i-a făcut prăpăd în cultură. Atunci a decis să investească în diverse sisteme de protecțe, precum plasele de umbrire și cele antigrindină.

„Fără plase antigrindină sau fără plase de umbrire, sau fără irigație, practic aruncăm banii pe fereastră. Văzând că întâmpinăm multe probleme atunci ne-am hotărât să investim în plase pentru a ne proteja munca și câștigul. Pentru că în anul în care a bătut piatra, noi am fost nevoiți să ne împrumutăm la bancă pentru a putea continua lucrările”, spune Dănuț Panait.

Producătorul de zmeură din Poșta Câlnău livrează fructele unui lanț de supermarketuri, care i-a impus criterii dure privind calitatea și cantitatea. Pentru a face față, Dănuț și Cristina mizează de câțiva ani pe un soi remontant adus din Spania, capabil să producă fructe de calitate atât pe drajonul de un an, cât și în toamnă.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.