Ziua cea mai lungă pentru directorul Fiscului buzoian: Cîrcei Petruş Octavian află dacă se mută în arest

Noapte de coşmar pentru șeful Fiscului din Buzău, Cîrcei Petruş Octavian. Directorul executiv al Administrației Județene a Finanțelor Publice Buzău a ajuns ieri de pe fotoliul de şef direct în camera de anchetă de la sediul DIICOT București. Cîrcei a fost transportat cu duba spre capitală după ce la sediul instituţiei anchetatorii au declanşat o percheziţie impresionantă asistată de mascaţi şi organe antimafia.

În sediul Fiscului s-a instituit rapid codul Omerta şi nimeni n-a avut curajul să comenteze acţiunile anchetatorilor, întrucât angajaţii s-au temut de eventualele răzbunări ale şefilor prinşi cu ocaua mică.

În urma audierilor maraton de peste cinci ore, Cîrcei  a fost reținut aseară pentru 24 de ore de procurorii antimafia într-un dosar de favorizare a infractorului. Astăzi şeful Fiscului din Buzău va afla de la judecători dacă va primi mandat de arestare preventivă şi dacă îşi va petrece următoarele 30 de zile după gratii.

Cîrcei este acuzat de favorizarea făptuitorului și compromiterea intereselor justiției după ce acesta ar fi furnizat controversatului om de afaceri Costică Lepădatu, informaţii secrete dintr-un dosar penal instrumentat de DIICOT Bucureşti.

Şeful Finanțelor Publice Buzău l-ar fi informat pe Costică Lepădatu că procurorii sunt pe urmele unor afaceri necurate derulate de acesta şi de un fost jurist al Casei de Vinuri Pietroasele.

Afaceristul buzoian a fost avertizat că anchetatorii ar fi cerut cerut de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi, date despre societăţile comerciale la care acesta şi Marius Graţian Gheorghiţă, fost consilier juridic la Casa de Vinuri Pietroasa erau asociaţi sau administratori.

Numele afaceristului Costică Lepădatu apare într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, dar şi de obţinere frauduloasă de fonduri europene instrumentat încă din luna decembrie 2014 de procurorii DIICOT.

În acest dosar afaceristul buzoian are calitatea de suspect şi asupra lui a început urmărirea penală. Neregulile cercetate de anchetatori în cazul lui Costel Lepădatu au vizat operaţiuni de evaziune fiscală, sprijinirea unei grupări infracţionale, fals în înscrisuri şi spălare de bani.

Concret afaceristul Costel Lepădatu ar  fi fost asociat al unei grupări infracţionale care racola oameni ai străzii din diverse zone din ţară, pe numele cărora erau înfiinţate firme fantomă care erau apoi folosite pentru livrări de diverse mărfuri.

În urma tranzacţiilor dubioase efectuate, bugetul public consolidat a fost prejudiciat cu zeci de milioane de euro, după ce patronii fictivi uitau să-şi achite taxele şi impozitele aferente operaţiunilor comerciale derulate. Mai mult, în baza acestor acte false întocmite de reţeua infracţională, membrii grupării au încercat să acceseze fonduri europene.

Tot în decembrie 2014, procurorii au efectuat, zeci de percheziţii la firme din Bucureşti, Iaşi, Ilfov şi la sediul Ministerului Fondurilor Europene întrucât grupul infracţional la care se asociase şi Costel Lepădatu ar fi păgubit statul român cu 27 de milioane de euro.

Când a devenit clar că nu poate scăpa de anchetatori, Costel Lepădatu, un om cu influenţe mari în zona politică, a cerut ajutorul vechilor tovarăşi, printre care şi lui Cîrcei Petruş Octavian, ajuns în postura de director executiv al Finanţelor Publice din Buzău.

Acesta este acuzat acum că prin informaţiile pe care le-ar fi furnizat ilegal ar fi favorizat această vastă reţea infracţională. Dacă va fi găsit vinovat Cârcei ar putea petrece ani buni în spatele gratiilor.

Fii Reporter