Buzăul are și în umătorul an de învățământ școli și grădinițe care vor funcționa fără autorizație sanitară. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Buzău, dintre cele 494 de unități din județ, 473 dețin autorizație sanitară de funcționare, iar statistica este bazată pe declarația pe proprie răspundere.
În cazul unităților de învățământ neautorizate, cele mai frecvente probleme sunt legate de lipsa rețelei de apă și a canalizării. În alte cazuri, deși există apă curentă, nu este bună de băut.
Grav este că, în lipsa apei și canalizării, grupurile sanitare sunt amenajate tot în curtea școlilor, multe nerespectând minimele condiții de siguranță pentru copii.
Există însă și școli și grădinițe neautorizate pentru că nimeni nu a solicitat acest lucru la Direcția de Sănătate Publică Buzău.
Ca și anul trecut, cele mai mari probleme sunt în școlile și grădinițele de la țară. În școlile din Mărgăritești, Brădeanu sau Racovițeni, copiii nu au apă la robinet, pentru că nu există sursă de apă, iar la baie merg în curte, în toalete improvizate.
În alte școli există sursă de apă dar nu sunt sisteme de dezinfecție, astfel că apa nu poate fi consumată pentru că nu se cunoaște nivelul potabilității. Astfel de situații sunt la la CA Rosetti, Mihăilești, Movila Banului, Scutelnici, Topliceni, Ziduri, Cătina, Țintești și Florica.
Totuși, față de anul școlar precedent, a crescut procentul unităților autorizate sanitar cu 0,5% în mediul urban, respectiv cu 2% în mediul rural.
Primăria Buzău a demarat investiţii importante în unităţile de învăţământ din oraş, în acest an. Doar în prima jumătate a anului, municipalitatea a alocat 9 milioane de lei, pentru 31 de şcoli şi grădiniţe din municipiul Buzău.
Cu aceşti bani au fost realizate lucrări de îmbunătăţire a infrastructurii clădirilor, de refacere a faţadelor, extindere a spaţiilor de funcţionare, dar şi de amenajarea de noi terenuri de sport.