Zeci de mii de lei amendă pentru că a vândut carne de cal în loc de vită

Localnicul din localitatea buzoiană Ghergheasa, care le-a vândut consătenilor carne de cal în loc de vită, s-a ales cu o amendă uriașă de la Direcția Sanitară Veterinară. Asta, după ce rezultatele expertizei au confirmat faptul că a vândut carne de cal. Samsarul este anchetat și de poliție.

La sfârşitul anului 2017, mai multe familii din localitatea Ghergheasa erau îngrozite la gândul că au avut pe masa de Crăciun preparate din carne de cal. Ei au cumpărat carne de la un localnic, știind că e de vită, însă au aflat că acesta le-a fi vândut carne de cal după ce a sacrificat un animal din ogradă.

Responsabilii DSV au demarat o anchetă și au aplicat sancțiuni drastice, după ce buletinele de analiză de la Institutul de igienă și sănătate publică veterinară București au confirmat că este carne de cal și nu de bovină.

”În urma primirii buletinelor de analiză au fost aplicate două sancțiuni contravenționale proprietarului de animale din Ghergheasa, în valoare totală de 50.000 de lei. Este vorba despre 20.000 de lei, sancțiune pentru comercializarea cărnii fără examen sanitar-veterinar și 30.000 de lei, a doua sancțiune, pentru comercializarea cărnii prin substituirea speciei, prin vânzarea cărnii de cal pretinzând că e carne de vită”, a declarat Iulian Moca, purtător de cuvânt al DSV Buzău.

Pe lângă amenda de 50 de mii de lei, vânzătorul de carne este acum cercetat şi de poliţie pentru înşelăciune. Rămâne de văzut ce pedeapsă vor dicta şi oamenii legii.

Carnea de cal neexperitizată sanitar veterinar prezintă un real pericol pentru consumatori, mai ales din cauza viruşilor pe care îi poate transmite la om. Tocmai de aceea, specialiştii atrag din nou atenţia cetăţenilor să evite sa mai cumpere carne sau produse din carne de la cunoştinţe sau de la colţul străzii, fără a avea un aviz din partea specialiştilor.

Fii Reporter
Loading...
DISTRIBUIȚI